– Flaut, pinlig og en skam at vi ikke tar imot flere enn 50 flyktninger fra Moria

REAGERER: Walfred Andersson synes regjeringens vedtak om å ta imot 50 flyktninger fra Moria-leiren er skandaløst og pinlig.

REAGERER: Walfred Andersson synes regjeringens vedtak om å ta imot 50 flyktninger fra Moria-leiren er skandaløst og pinlig. Foto:

Walter Andersson leder Folkevenn-prosjektet i Malm – og reagerer sterkt på at Norge ikke gjør mer for flyktningene i Moria-campen i Hellas.

DEL

Denne uken har det herjet en brann i den mye omtalte Moria-leiren på Lesvos i Hellas. Det var 13.000 flyktninger i leiren da brannen startet, som allerede før brannen levde under svært krevende forhold. Nå er det kaotiske tilstander på øya – og et akutt behov for hjelp fra europeiske land.

Walfred Andersson synes regjeringens vedtak om å ta imot 50 flyktninger fra Moria-leiren er skandaløst og pinlig.

– Det er en ansvarsfraskrivelse av en annen verden. De siste årene har vi hjulpet 150 flyktninger fra Syria og Eritrea bare på Malm. Jeg er sikker på at vi alene kunne ha tatt imot 50 flyktninger her på strak arm. Så sitter Ropstad og skryter av at Norge skal ta imot 50 flyktninger. Dette er bare flaut, sier Andersson.

Stort lokalt engasjement

Han har de siste årene ledet Folkevenn i Malm, et prosjekt igangsatt av Norsk Folkehjelp. Andersson forteller om ulike sosiale aktiviteter som har blitt gjennomført. Alt fra kveldsmatkvelder til fisketurer på sjøen.

– Vi har hørt på alle de forferdelige historiene som disse menneskene har fortalt, og så ser vi hvor fint de kan få det. Stikkordet er integrering og inkludering. Engasjementet lokalt har vært stort – bare det siste året har Norsk Folkehjelp i Malm fått 45 nye medlemmer, forteller Andersson.

REAGERER: Walfred Andersson synes regjeringens vedtak om å ta imot 50 flyktninger fra Moria-leiren er skandaløst og pinlig.

REAGERER: Walfred Andersson synes regjeringens vedtak om å ta imot 50 flyktninger fra Moria-leiren er skandaløst og pinlig. Foto:

– Vi hjelper folk med det de trenger, og prøver å støtter dem i hverdagen. Vi prøver å møte dem slik vi selv hadde ønsket å bli møtt dersom vi hadde kommet som flyktninger til et nytt land, sier Andersson.

– Hvor er solidariteten?

Han mener at brannen i Moria-leiren bare er toppen av isfjellet, og at situasjonen i leiren har vært prekær lenge.

– De har levd under forferdelige forhold, men de fleste av oss har bare lukket øynene. Istedet lar vi lille Lesvos sitte igjen med hele ansvaret. Hvor er solidariteten? spør Andersson.

Han sier at de fleste av de 150 flyktningene - eller tilflytterne som Andersson foretrekker å kalle dem – som de har hjulpet på Malm, i dag er i arbeid, og har flyttet til andre deler av Innhered, Trøndelag og Norge.

– Det samfunnsøkonomiske regnskapet gir jo et voldsomt pluss, men det er det ingen som vil snakke om, sier Andersson.

– En internasjonal skamplett

Han sier at signalene som har kommet de siste dagene - der flere ordførere har gått ut i media og sagt at deres kommune alene kan ta imot 50 flyktninger – sier mye om regjeringens ansvarsfraskrivelse.

– Jeg er helt enig med det som sto i Trønder-Avisas leder: Dette er en internasjonal skamplett!

Anderson sier at nøkkelen til å lykkes med å ta imot flyktninger er inkludering og integrering.

– Det handler om å gi litt av sin fritid. Det er så mange flotte mennesker som har kommet til oss, og de har vært en berikelse og ingenting annet. Vi har fått mange nye, gode venner. De glemmer ikke den støtten de har fått her på Malm.

Kunne tatt imot flere

Både Inderøy-ordfører Ida Stuberg, Steinkjer-ordfører Anne Berit Lein og Levanger-ordfører Anita Ravlo Sand har de siste dagene gått ut i media og varslet at de har kapasitet til å ta imot flere flyktninger.

– Gitt den humanitære situasjonen disse medmenneskene står i mener jeg at Norge bør bidra mer offensivt. I Inderøy har vi besvart anmodningshenvendelse fra IMDI om å bosette 15 i år, men vi har dessverre ikke fått anledning til å bosette noen i hele år, sier Ida Stuberg, Sp-ordfører i Inderøy.

Levanger kommune har også vedtatt å be regjeringen svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å ta imot enslige mindreårige og andre sårbare fra flyktningeleirene.

– Vi fastslo at Levanger har kapasitet til å bosette flere fra flyktningeleire, sier Ravlo Sand

Artikkeltags