Gå til sidens hovedinnhold

Flom og skredvarsel i Nord-Trøndelag

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ventet store nedbørsmengder i Nord-Trøndelag fra søndag kveld, men Trøndelag er i ytterkanten av farevarslet. Nordland er mest utsatt.

NVE har utstedt gult flom- og skredvarsel for Nordland og nordre del av Trøndelag. Varslet gjelder fra søndag morgen til mandag morgen, men det er søndag kveld og inn i mandag de store nedbørsmengdene kommer.

– Det er ventet en god del nedbør. Maksnedbøren ser ut til å være mandag. Da skal en ikke se helt bort fra at en kan få 50-60 millimeter nedbør på 24 timer. Lokalt kan det komme enda mer, fortalte vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt, Martin Granerød lørdag.

Søndag formiddag er prognosene oppdatert for Namdalen. Fra søndag kveld til mandag kveld ventes store nedbørsmengder, med mellom 60-90 mm. i løpet av et døgn. Dermed er nordlige deler av Trøndelag nå også omfattet i NVEs skredvarsel.

Store nedbørsmengder

Det er i Nordland den verste nedbøren er ventet, med 70-100 millimeter nedbør i løpet av søndag kveld og mandag.

– Det er ventet ganske store nedbørsmengder. Det meste vil komme nord for Børgefjell, men det er en viss sjanse for at kan bli relativt høye vannføringer i de nordre delene av Trøndelag, der vil det nok berøre en del av vassdragene, sa Knut Ola Aamodt hos NVEs flomvarslingstelefon lørdag.

– Vi har ikke kjempetro på at det blir storflom i for eksempel Namsen, men det kan merkes, sa Aamodt.

Det er imidlertid øvre deler av Namsen som Aamodt tror vil være mest utsatt.

– Om noen har løse gjenstander i nærheten av et elveløp er det lurt å sikre det så godt som mulig. Om det ikke blir de store oversvømmelsene, kan det bli overvann i tettbygde strøk og på veier, fortalte Aamodt lørdag.

Helt i ytterkanten av skredvarselsområdet

I lørdagens skredvarsel befant Nord-Trøndelag seg helt på ytterkanten av varslingsområdet, der Nordland og Troms var mest utsatt, og ble ikke tatt med i varslet - slik Trønder-Avisa skrev lørdag.

Søndag er Nord-Trøndelag fremdeles helt i ytterkanten, men Per Glad, vakthavende hos NVEs jordskredvarsel-telefon, forteller at nordlige deler av Trøndelag fra søndag formiddag tas med i varslet, som strekker seg til mandag morgen.

– Det har bare vært en marginal utvidelse av området. Nordlige del av Trøndelag er fremdeles i ytterkant av varslingsområdet, sier Glad søndag.

Kommentarer til denne saken