Her er fylkets aller første rulleski

Arne Aasan fra Ogndal fikk prøve nyskiene til Kristen Kvello i 1958.

Arne Aasan fra Ogndal prøver rulleskiene til Kristen Kvello.  Foto: Ogndal historielag

Før i tia

Se ekstra godt på bildet ovenfor. Det skal visstnok være de aller første rulleskiene som ble tatt i bruk i Nord-Trøndelag. Oppå skiene står Arne Aasan fra Ogndal, som avtjente militærtjenesten på Værnes flystasjon sammen med norgesmester på ski – og senere landslagstrener Kristen Kvello.

Da Kvello kom tilbake fra et opphold sammen med landslaget i Finland i 1958, hadde han med seg rulleskiene hjem til Værnes, og som Arne Aasan fikk æren av å prøve.

Superski av finsk bjørk

– Han hadde også med seg ti par med flunkende ny Järvinen langrennski. Jeg følte meg beæret da han ga meg et par. Det var ski av finsk bjørk som gled veldig godt – spesielt på kaldt føre, forteller Aasan.

Historien om Arne Aasan som ble «satt bort» da han var to måneder gammel da mora ble syk finnes i årets utgave av Ogndal historielags årbok «Sålaupen». Da mamma Ane ble syk tok Jule og Ole Røset som bodde på nabobruket i Ogndal over omsorgen for spedbarnet Arne.

– Der ble jeg i 26 år. Jeg kunne ikke fått en bedre barndom og oppvekst. Julie og Ole, som jeg alltid har kalt far og mor, var helt enestående. Jeg er dem evig takknemlig, sier Arne til årboka.

Populær årbok

Årets utgave av «Sålaupen» er den 26. i utgaven i rekken fra det aktive historielaget i Ogndal.

– Vi håper selvsagt at årets utgave blir like populær som tidligere år, sier Jorid Kjesbu som er leder i Ogndal Historielag.

Historielaget trykker 500 eksemplarer av boken. Salget varierer litt fra år til år, men stort sett holder boksalget seg stabilt.

– Det er vel en årgang som er utsolgt, men ellers har vi noen eksemplarer av hver årgang på luringa. Vi bruker salgslister fra tidligere år og driver litt aktivt dørsalg. Noen årbøker sender vi ut av bygda til utflytta Ogndalinger, og vi benytter også alle bokhandlerne Steinkjer for salg. Alle som vil sikre seg boka har dermed gode muligheter for å lykkes, forteller Kjesbu.

Mange spennende fortellinger

I tillegg til historien om personligheten Arne Aasan kan vi blant mange andre godbiter lese om Tor Odd Braset som har fisket i over 90 forskjellige vann i Ogndal, de tre «gode busser» Hammer, Myhr og Mæhla, og om «Hermod» som var ungdomslaget Ognas håndskrevne blad.

Det er Normann Ryan jr. som har intervjuet Arne Aasan, og samme Ryan var også på plass da Matts Olov Tallbom besøkte gravstedet til slektningen Jöns Tallbom ved Skei kirke.

Les mer om Jöns Tallbom: «Jag byter Dig ej, mot allt i en värld. Her vil jag leva. Her vil jag dö.»

– Hur kan en så enkel mann bli så högt uppskattat, länge etter sin død? Det er fantastisk, sa Matts Olov Tallbom om sin legendariske slektning da han takket vertskapet under en tilstelning i Bodomheimen. 77-åringen Matts Olov fra Bålsta i Uppsala er sønnesønn til Jöns Tallboms bror.

Relaterte saker:

«Jag byter Dig ej, mot allt i en värld. Her vil jag leva. Her vil jag dö.»

Fjellmannen Jöns Mathias Talbom ble «kungen av Skjækerfjell»

Før i tia