Nå er Kvams historie endelig komplett

Roger Lyngstad har samlet folket og heimene i Kvam mellom tre permer.

Kirkli i Føllinglia omkring 1900. Her drev Martin A Finstad sin handelsvirksomhet. Sønnen Alfred gikk i sin fars fotspor, og ble etter hvert handelsmann på Steinkjer.  Foto: Bygdebok for Stod, Kvam og Egge.

Bygdebok for Stod, Kvam og Egge bind IVc – folk og heimer i Kvam fra Five til Rømo, IVc. 

Bygdebok for Stod, Kvam og Egge bind IVc – folk og heimer i Kvam fra Five til Rømo, IVc. 

Før i tia

Bygdeboknemnda for Stod, Kvam og Egge har i alt gitt ut fem bøker. Den allmenne historien for Stod, Kvam og Egge skal i alt bestå av tre bind. Bind I (til 1660) ble utgitt i 2006, og Bind II (1660-1860) utgitt i 2011.

Intensjonen var også at de tre lokale historielagene skulle gi ut egne bind om folk og heimer i hver av de gamle kommunene.

– Hussji myitjy arbeid

Så langt er det bare Kvam som har fått ferdig disse bindene, mye takket være redaktør og hovedskribent Roger Lyngstad.

– Det har vært «hussji myitjy» arbeid, men utrolig artig å komme helt i mål. Det er en veldig viktig bit av vår historie som nå er på plass, sier Roger Lyngstad.

Nå er altså bind IVc klar for salg. Boka omhandler husstandene – folk og heimer i Kvam – fra Five til Rømo, og kompleterer dermed bygdabøkene for Kvam sammen med bind IVa (Folk og heimer i Kvam, Hegge - Grøtan) og bind IVb (Folk og heimer i Kvam, Kvam - Knedal).

Stod neste bygd ut

Redaktør, lokalhistoriker og forfatter Lyngstad hviler ikke på laurbærene av den grunn. Nå har han «svømt» over Snåsavatnet og gitt seg i kast med bind Va, som skal omhandle folk og heimer i Stod.

– Jeg er godt i gang med dette bindet også, og går alt etter planen håper vi at denne boka kan være i salg om et år, sier Lyngstad.

– Julegaven til alle kvamssokninger

– Årets bok bør bli årets julegave i Kvam og til alle utflyttede kvamssokninger. Det er et stort økonomisk løft for historielaget, og det er derfor viktig at så mye som mulig av opplaget på 600 blir solgt, smiler Lyngstad – og forteller samtidig at de forrige bindene er blitt veldig godt mottatt av folket i Kvam.

Bygdebøkene fra Kvam er rikt illustrert med gamle og nye bilder, og bebyggelsen beskriver all bebyggelse under hvert enkelt gårdsnummer fra gammelt av så langt kilder og kunnskap rekker, og fram til vår egen tid.

– Vi har gått ned til hvert enkelt bruksnummer, og dette er viktig for å beskrive bygdesamfunnets utvikling, sier Lyngstad.

Viktig aktør

Roger Lyngstad overtok ledervervet i Kvam historielag fra Petrus Grøtan i 1996, som da hadde ledet laget siden oppstarten i 1977. Tore Forås har ledet laget siden 2013.

Kvam historielag dekker geografisk den tidligere Kvam kommune, alstå Øvre Kvam, Kvam og Følling inkludert Dalen og Fjellbygda i Dalbygda.

Historielaget har omtrent 325 medlemmer både in inn- og utland, og er en viktig aktør i samarbeidsprosjektet om bygdebok for det gamle Stod prestegjeld – som før kommunesammenslåingen i 1964 besto av Stod kommune, Kvam kommune og Egge kommune.

Anne (1874 -1959) og Petter Hagen (1874 – 1969) var de siste gårdbrukerne i Beverdalen ved Giltem. Her står de på trappa med barna Helga f. 1901, Kalf f. 1904 og Jarle f. 1897.  Foto: Bygdebok for Stod, Kvam og Egge.

 
Før i tia