Her er det lille, gule husets hemmelighet

Inventaret avslørte det gule husets historie. Se bildegalleri!
Før i tia

For en tid tilbake etterlyste Steinkjerleksikonet.no informasjon om et bittelite gult hus som står helt i elvebredden ved Byafossdam-brua i Steinkjer.

– Vet du noe om det lille gule huset på Byafossen? Jeg tror det bærer en historie det er verdt å fortelle. Om huset var en de av Byabakken eller om det var et «offentlig» anlegg vet jeg ikke. Ei heller vet jeg noe om hvordan det ble brukt, men det er antydet at det var en del av skyllingen og avrenningen av klærne, skriver Morten Stene som er redaktør for Steinkjerleksikonet.

Husmor-hus

Bekker, elver og dammer var kilder til vann – og rennende vann var steder for å vaske og skylle klesvasken. Det er her husets opprinnelse kan forklares, trodde Stene. 

– Nå jeg gløtter i dørsprekken ser jeg to skyllekommer og restene etter en kokeovn. Før vaskemaskinene og vannverkenes tid var det slik at man la klærne i bløt og banket eller gnidde dem ren på vaskebrettet. Hvitvasken ble gjerne kokte i vaskekjelleren. Etter vasken skulle klærne skylles minst tre ganger, legges til avrenning, vris og tørkes.

Oppklarte mysteriet

Lokalhistoriker Geir Willard Binde fra Byafossen leste etterlysningen, og bekrefter at mye av Morten Stenes teori stemmer. Han forteller at huset ble bygd i 1949, og at det sto i fare for å bli revet for tre år siden.

– Det ble kalt størhuset eller vaskehuset, og ble oppsatt som felles vaskested for de som bodde på Byabakken. Da Byabakken ble restaurert rundt 1955 fikk huset vaskerom i kjelleren, og siden da har ikke det gule huset vært i bruk.

Skulle rives

I dag er det NTE som eier huset som egentlig skulle rives i 2014 da det ble bygget ny bro over dammen på Byafossen. Huset er i dårlig stand, og kommer ikke aldersmessig under lov om verning. Likevel er det kanskje et kulturminne som bør vernes?

– Det er per i dag ikke noen planer om å rive bygget. Vi eier det, og ble i forbindelse med dambyggingen, forespurt om ikke å rive det. Det ble etterkommet og slik står det, sier Dagfinn Brendmo som er informasjonssjef i NTE.

En tidskapsel

Dermed blir huset stående – iallefall foreløpig – som en gul tidskapsel. Titter du inn vindet er det nesten som om den siste husmor nettopp har forlatt vaskebenken.

På gulvet ligger en bit av en sammenkrøllet avis fra 1954 som sannsynligvis ble brukt til den aller siste opptenningen. Støpjernsovnen har riktig nok klappet sammen i tyngden av sin egen vekt, men enda henger klesklypene på snor i taket og den store vaskekummen ved vinduet står slik den gjorde for 60 år siden.

Før i tia