Da mor ønsket seg vaskebrett og far fikk tøfler

Julegaveanonnsene ser litt annerledes ut nå enn for 100 år siden.
Før i tia

Vi har sett litt på hvordan butikkene annonserte før jul ved forrige århundreskiftet og fram til årene etter andre verdenskrig. Isolert sett avslører annonsene mye om hvordan både samfunnet og julefeiringen har utviklet seg. Det første vi legger merke til er at det slett ikke er veldig mange julegavetips å finne i avisen før 1930.

En av de aller første som benyttet seg av «Stenkjær avis» for å selge sine varer som julegaver var gullsmed Lønseth i Steinkjer. I 1907 rykket han inn en annonse som forteller at han har mye fint til riktig pris. En slik annonse brukte gullsmed Lønseth i flere år, og får nærmest ikke konkurranse om annonseplassen til jul før «Folketidende» i 1910 annonserer for et juletilbudt på bladet som til jul som inneholder «mange vakre bilder og et interessant og avvekslende innhold».