1970: Stor politijakt etter «den mystiske» på Skjerpøya

Han sa han het Matt Kingston, og var Vietnam-desertør. Men det var ikke enden av historien...

Amerikaneren var ikke vietnamdesertør. Ikke engang amerikansk. Han het Matti Juhani Karjonen, og kom fra Finland. 

Nylig avdøde Andor Opdal var til stede da rømlingen ble pågrepet. 

Før i tia

I oktober 1970 foregikk det et spesielt drama i Nord-Trøndelag. Han ble først sett i Statland-området, den unge og ukjente mannen. Etter hvert iverksatte politiet søk etter det politiet trodde var en ettersøkt gutt fra Østlandet.

Onsdag 7. oktober kunne Trønder-Avisa melde at man med sikkerhet mente at mannen oppholdt seg på Skjerpøya i Namsenfjorden.

«Bevæpnet og utspekulert rømling»

Samme dag satte man inn fire mann og to hunder i søket, men innrømmet at det ville bli vanskelig. Dessuten ble det ikke enklere av at man visste at rømlingen var bevæpnet med gevær, det hadde et vitne forsikret. Han hadde også gjort innbrudd i en hytte for å stjele mat, og fant også navnet til en svensk pike. Man fryktet også for hans eget beste.

Dagen etter satte man inn større mannskaper, med forsterkninger fra Namdal politikammer og et par mann fra Inntrøndelag politikammer. Det ble vurdert å sette inn fly i letingen. Trønder-Avisa kunne følge letingen på Skjerpøya, uten at man så noe til rømlingen. Man mente også at han var «utspekulert».

Overga seg

Dagen etter, fredag 9. oktober var leteaksjonen over. Den mystiske mannen ble pågrepet av politiet på Skjerpøy rett etter klokken 16, og den unge mannen gjorde ikke motstand mot hverken lensmannsfullmektig Odd Schei fra Levanger, eller polithunden Hero.

Trønder-Avisa var til stede under pågripelsen, mannen fortalte reporteren at han het Matt Kingston, kom fra New York, og deserterte fra den amerikanske hæren for å unngå krigen i Vietnam.

Han ble fraktet i båt til Namsos, og lege kunne konstatere at han var i god form både mentalt og fysisk. Da han ble visitert fant man haglepatroner og riflepatroner til et kombinert gevær.

Han fikk nistepakken til en av lensmannsbetjentene, og en flaske melk. Han tok bare moderat for seg.

Ikke amerikaner - finne

Men det skulle vise seg at amerikaneren ikke var Vietnam-desertør. Eller engang amerikaner. Han het Matti Juhani Karjonen, og kom fra Finland. Men desertør var han. Han mente det ga mer sensasjon å være Vietnam-desertør. Historien hans ble bekreftet av faren, som arbeidet i kriminalpolitiet i Kempele.

Han ble fremstilt for Inderøy forhørsrett, og fengslet for innbrudd i 15-16 hytter og en del tyverier. Han hadde tatt seg til Norge via Happaranda, og via Narvik til Steinkjer, stort sett ved å haike.

19. november ble «vietnamdesertøren» utvist, og sendt tilbake til Finland.

 
Relaterte saker:

Tror du det var farlig å kjøre bil da denne ble bygget?

Det er ikke alt som blir verre med tiden.

Kan ha funnet Steinkjergården

Arkeologene kan endelig ha funnet byens hovedbøle – den røde tråden i Steinkjers historie.

En varslet ulykke

«Bered eder, det forestår Verdal en stor ulykke». Hver søndag og helligdag i sju måneder før Verdalsraset, sa Vukupresten, res. kap, Johan G. Klute disse ordene fra prekestolen.

122 år siden 116 mistet livet i Verdal

Natt til tirsdag er det nøyaktig 122 år siden det forferdelige Verdalsraset.

1982: Kreativ reisereklame

«Norge og nordmenn har vært med å sette farge på verdenskartet. Bortsett fra Nordtrønderen.»

Før i tia