Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Onsdag er det opprykkskamp på Innherred. Steinkjer Fotballklubb, som vant sin avdeling i fjerdedivisjon (femte nivå) tar imot Levangers andrelag, som vant den andre avdelingen.
Kampen kunne blitt et forrykende lokaloppgjør – for Verdal var nær å ta LFK 2s plass som gruppevinner. Det ville blitt et slag mellom to byer som hadde vekket fotballentusiasmen og lokalpatriotismen langt utenfor kretsen av sportsinteresserte. I stedet blir opprykksduellen en tam påminnelse om hvor dårlig det faktisk står til i fotballen på store deler av Innherred.
Gjennom hele 1990-tallet og 2000-tallet var andredivisjon – tredje nivå – slagmarken for nordtrøndersk fotball. SFK spilte på dette nivået i 24 sesonger på rad. LFK var seriemotstander i mange av disse sesongene. Verdal var også opp på tredje nivå, sist i 2002. I tillegg var Stjørdals-Blink mange år på dette nivået.
For 10 år skjedde det noe som sendte klubbene i ulik retning. Levanger og Stjørdals-Blink begynte sin ferd oppover – og har begge spilt på andre nivå flere av de siste sesongene. SFK rykket ned, ikke bare en gang men to ganger, til femte nivå.
Der står vi i dag.
Som avis er det ikke akkurat noen hovedoppgave for oss å mene noe om fotballresultater – og særlig når det er to klubber midt i dekningsområdet vårt som kniver. Denne gangen er det imidlertid ganske klart at det beste for alle – også for Levanger fotballklubb – er om SFK vinner opprykkskampen.
For Levanger kan det selvsagt vært positivt at andrelaget får møte bedre motstand – men ulempene kan vise seg å bli større enn fordelene. Et opprykk til fjerde nivå innebærer lengre reiseveg, noe som koster mer penger, og stiller enda større krav til spillerstall. Allerede i dag merker Levanger at det er krevende å ha nok gode spillere i aktivitet. Det er dessuten lite trolig at LFK2 vil mønstre noe stort engasjement på sine kamper om de så skulle rykke opp.
Dessuten er det en enorm fordel også for Levanger at avstanden til andre klubber på Innherred ikke er så stor. Rekruttering, interesse og engasjement vil alle styrkes av at flere klubber konkurrerer på et høyere nivå.
For Steinkjer vil et opprykk være et skikkelig lyspunkt i en fotballhistorie som har blitt mer og mer dyster siden laget sist spilte i aller øverste divisjon i 1978. Det finnes knapt byer på Steinkjers størrelse eller større som står så svakt fotballmessig. For byens innbyggere betyr det at fotballstoltheten mange vokste opp med så å si er borte. For fotballen er det et trist bevis på at suksess ikke er garantert – tross store investeringer i anlegg, fotballinje og et befolkningsgrunnlag på 50.000 i en halvtimes kjøreavstand.
Det er mange eksempler i fotballverden på at et opprykk raskt følges av et nytt – og skulle SFK klare bragden i år, vil ambisjonene være at man skal fortsette ferden oppover. Ambisjoner har det nemlig aldri vært noe i veien med på Guldbergaunet!