Klimaforskningens Ole Ivars

Vi har sett ham gestikulere fram argumentene. Danse fram og tilbake på scenen, kjøre enkle valg om kompliserte ting: La oss si du må kutte en av luksusgodene, hvis ikke dør du. Fly? Bil? Kjøtt?

Kjøtt, fly eller bil? Forskningsdirektør Bjørn Hallvard Samset, vokst opp på Høylandet og i Overhalla, er kongen av klimakommunikasjon. Før jul fikk ha han Norges Forskningsråds formidlingspris som beste klimaformidler.  Foto: Adrian Nielsen

TA Helg

En uvøren variant av Ole Ivars «Nei, så varmt det er blitt, vi har pinadø gassa oss litt» surrer i hodet mens vi venter på kongen av klimaformidling, forskningsdirektør Bjørn Hallvard Samset, oppvokst på Høylandet og i Overhalla. Nylig ble han kåret til årets formidler av Forskningsrådet. Han er kjent for å bruke både drama og følelser for å riste folk ut av klimatrøttheten. Nylig hadde han en oppvisning à la Frank Aarebrot på klimanerdenes festaften på NRK. Det eneste han ikke fikset var røyken. Han snakker på TV til vanlige vitende og uvitende folk som elsker livets goder og ikke minst til lærere, elever og politikere i Dagsnytt 18. Likevel er han medlem av FNs klimapanel og skal grave seg ned og opp igjen til innhold i den sjette hovedrapporten om klimaendringene.