Finner stillheten på de kaldeste dagene

For hvert år som går blir jeg mer og mer fascinert av vinteren, og spesielt den tida vi er inne i nå.

Noen av Trøndelags mest spennende stemmer vil hver uke utfordre oss med tanker i tiden. Denne uken kan du ta helg med Jens Kvernmo.  Foto: Johan Arnt Nesgård

TA Helg

Når jeg reiser på tur så er det først og fremst sivilisasjonens mas og støy jeg reiser ifra. Og stillhet er noe jeg virkelig lengter etter. Den finner vi bare på de kaldeste dagene midtvinters. Når det ligger en halvmeter nysnø som demper suset fra alle bekker og elver. Når småfuglene har rømt til varmere strøk. Når det er så kaldt at de fleste holder seg innendørs. Da kan man sitte i fjellet og lytte til lyden av stillhet. Det er bare helt fantastisk.

Vinteren er også en tid det går an å ha det behagelig på tur. Nå tenkte jeg å slå et slag for hvor fint det er på tur på denne tiden, men det føles litt feil når noen av dere sikkert har fulgt med på fjorårets vintertur på TV de siste ukene. Det var jo en skikkelig «klabb-tur» som det heter på godt trøndersk. Der lite gikk som jeg tenkte i starten. For å trives på lengre turer på vinteren så kreves det mer enn når du er på tur i sommerhalvåret, og det er det som gjør det så fint også. Og det meste handler om erfaring. I friluftslivet så er erfaring dessverre ofte synonymt med å være sulten, våt, sliten eller kald.