Leier nordmenn på glattisen

Far og sønn fra Verdal lærer norske forretningsfolk å holde seg på beina i utlandet.

Etikette: Enten rammen er internasjonal, nasjonal eller fylkeskommunal så må den enkelte gjest passe på etiketten. Her gjelder det å trekke fram stolen til borddamen (hun til høyre) når hun setter seg til bords, og også hvis hun skal ut et ærend i løpet av en lang middag.  Foto: Henrik Helmers

TA Helg

Mangel på høflighet og evne til small talk er det vanskeligste å håndtere for nordmenn som skal ha gjennomslag i internasjonale relasjoner. Vi har en tendens til å gå rett på sak i stedet for å bruke tid til å bygge opp en relasjon til den vi skal drive business med. Språket vårt mangler høflighetsfrasene som amerikanerne bruker. De spør alltid «how are you» og signaliserer en interesse for deg som person, uten at de nødvendigvis er så interessert.

– Nordmenn går rett på sak og blir oppfattet som uhøflige. De gir et signal om at de ikke vil ta seg tid til å bli kjent med personen de snakker med, sier Rolf Andreas Vestvik som sammen med sin far, Rolf Vestvik, har skrevet bok om hvordan du kan lykkes i utlandet. Om skikk og bruk, protokoll og etikette, om å skli ubesværet gjennom middager og høytideligheter, både i inn- og utland. Internasjonale forhandlinger er viet god plass.