Ta helg med Beistad:

I samme båt?

En mann og en gravid kvinne er i ferd med å krysse Drammensfjorden. Hun er på flukt, anklaget for tyveri. Han ror for å unnslippe de bevæpnede mennene som følger etter henne. Hverken hun eller han kommer over fjorden i live.

Heidi Anett Øvergård Beistad, historiker og fagsjef ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.  Foto: Johan Arnt Nesgård

TA Helg

I år er det tusen år siden Hallvard Vebjørnsson ble født. Ettertiden skulle huske ham som St. Hallvard, en av Norges fire helgener. Et sparsommelig kildemateriale beskriver ham som en kristen handelsmann som var godt likt av alle, dydig og rettferdig. 23 år gammel tok Hallvard et valg: Han lot en ukjent kvinne på flukt komme ombord i båten sin. Det kostet ham livet, men ga ham evig liv som helgen og symbol. Ferden over fjorden forvandlet Hallvard fra en kjøpmann til et bilde på verdien og den potensielle kostnaden av nestekjærlighet.