Hunts gull på minus 180 grader

Det startet med 28 personer på samfunnshuset i Meråker i 1984. I dag har Hunt millioner av prøver med blod, spytt, urin og bæsj, som forskes på verden over.

Nedfryst: 16 stålsylindre rommer prøver av blod og urin fra nordtrønderne gjennom Hunt 3 og Hunt 4 på minus 180 grader. Ingeniør Ann Helen Melby må ha på seg verneutstyr når hun skal ta ut prøver.  Foto: Johan Arnt Nesgård

TA Helg

Kald luft siver ut i det laboratorieingeniør Ann Helen Melby åpner metallokket på sylinderen som rommer 100.000 prøver med urin og blod. På minus 180 grader ligger de lagret for fremtidig forskning. Melby må ha på seg både hansker, skjerm og et verneforkle for å sikre seg mot brannskader når hun skal ta ut prøver fra sylindrene ved Helseundersøkelsen i Trøndelag (Hunt) sine lokaler i Levanger.