Audny (78) mener vaksinemotstandere setter egne og andres barns liv i fare. Selv fikk hun aldri anledning til å vaksinere seg mot polio.

SKEPTISK MOT SKEPTIKERNE: Audny Elnan (78) fra Steinkjer ble rammet av poliomyelitt som åtteåring i 1950, seks år før poliovaksinen kom til Norge. Hun er ikke bitter av den grunn, og understreker at hun har levd et godt og innholdsrikt liv tross for mye sykdom. Siden hun vet hva vaksinemangel kan føre til, skjønner hun likevel ikke dem som i dag takker nei til vaksinering på vegne av sine barn. – Ansvarsløst, mener 78-åringen.  Foto: Johan Arnt Nesgård

TA Helg

Fram til hun var nesten ni år, var Audny Elnan fra Steinkjer frisk. Da hun fikk vondt i ryggen sensommeren 1950, sa de voksne at hun måtte slutte å bære rundt på lillebroren. Det foreldrene ikke visste, var at eldstejenta hadde blitt smittet av polio, som én av de rundt 4.000 som skulle bli rammet under det fjerde og siste store polioutbruddet i Norge, mellom 1950 og 1954. Hun ble syk seks år før poliovaksinen kom til landet, men er ikke bitter av den grunn. Både før og etter at Audny ble syk, døde det folk i heimbygda hennes av poliomyelitt.