Her blir dødssyke Jørn (55) hedret for sin enestående innsats. Bare Kongen har fått utmerkelsen før ham.

Jørn Ove Myrvold (55) har fått beskjed om at han har kort tid igjen å leve.
Av
Publisert

(Nidaros) (Trønder-Avisa): – Det er rart med det, men det er jo litt kleint.

Han kjenner på ordene, medgir at han ikke liker all oppmerksomheten.

– Men jeg blir nesten målløs av den anerkjennelsen som ligger bak en slik tildeling, og alle de gode ordene som ligger i begrunnelsen. Mitt sykdomsbilde har nok påvirket tidspunktet for tildelingen, men jeg setter stor pris på å kunne motta og dele oppmerksomheten sammen med nærmeste familie, kolleger og samarbeidspartnere.

Jørn Ove Myrvold (55) sitter med hendene foldet i sofaen i huset i Furuskogvegen i Steinkjer. Han snakker om tildelingen av Sivilforsvarets Hederskors, som han får for «langvarig og enestående innsats til beste for Sivilforsvaret og samfunnet». Korset er Sivilforsvarets høyeste utmerkelse. Kun Kongen har fått det tidligere.

Ved siden av 55-åringen ligger smertepumpa. Med den blir dagene bedre. De verdifulle siste dagene.

Forrige uke fikk han beskjed om at han har mellom to uker og to måneder igjen å leve.

KORT TID IGJEN: Jørn Ove Myrvold har en alvorlig kreftsykdom. Nylig fikk han beskjed fra legen om at han har mellom to uker og to måneder igjen å leve.

KORT TID IGJEN: Jørn Ove Myrvold har en alvorlig kreftsykdom. Nylig fikk han beskjed fra legen om at han har mellom to uker og to måneder igjen å leve. Foto:

Onsdag ble han hedret. Familie, gode kolleger og andre som har vært viktige i Jørns yrkesliv var til stede da sjefen i Sivilforsvaret, Tore Ketil Stårvik, delte ut hederskorset i Helse- og beredskaphuset i Steinkjer.

Myrvold syns det er veldig flott og godt å kunne avslutte både yrkeskarriere og livet på denne måten. Og selv om han ikke vil si det så konkret selv, er det ingen tvil om at hederen er fortjent, og at Jørn Ove Myrvold oppfyller alle kriteriene i statuttene. Han ville uansett fått utmerkelsen, sa Stårvik under tildelingen.

– Jeg tenker at sykdommen er med på å forsterke det hele. Ting blir nært og ting blir sårt. Det å være livstruende syk, ha kort tid igjen … Alt blir forsterket, sier Myrvold.

STOLT: Både Jørn Ove Myrvold og familien var ydmyke og stolte under utdelingen av Sivilforsvarets Hederskors. Fra venstre: Dattera Malin Myrvold, kona Torhild Pettersen Myrvold og Iben Hvidsten, Malins kjæreste.

STOLT: Både Jørn Ove Myrvold og familien var ydmyke og stolte under utdelingen av Sivilforsvarets Hederskors. Fra venstre: Dattera Malin Myrvold, kona Torhild Pettersen Myrvold og Iben Hvidsten, Malins kjæreste. Foto:

HEDERSKORSET: Her er det synlige beviset på Sivilforsvarets Hederskors som Jørn Ove Myrvold mottok onsdag.

HEDERSKORSET: Her er det synlige beviset på Sivilforsvarets Hederskors som Jørn Ove Myrvold mottok onsdag. Foto:

I februar 2017 fikk han budskapet som skulle endre livet. Myrvold fikk påvist kreft i tykktarmen. Han ble først satt på cellegift, før han var gjennom en heftig operasjon sommeren samme år.

– Selve operasjonen var vellykket, men det ble påvist en spredning som var så omfattende at det ikke var noe vits i å sette i gang med flere operasjoner.

I september 2017 kom beskjeden om at han kom til å dø av sykdommen.

– Legen ga meg «noen gode år», sier han ettertenksomt.

– Siden da har jeg gått på livsforlengende medisin, og har brukt opp type etter type. I januar fikk vi beskjed fra legen om at «det har skjedd noe». Det var fortsatt medikamenter jeg kunne bruke, men samtidig måtte jeg regne med at 2020 ble mitt siste år.

Forrige uke fikk han det nye tidsaspektet.

Et budskap det er umulig for de fleste av oss å relatere oss til. Hva går gjennom hodet når man får den beskjeden?

– Jeg tror ikke jeg tenkte så mye på det i starten. Helt til det var noen som sa: «Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, det er jo ikke sikkert vi treffes noe mer.» Jeg tror det var først da det gikk opp for meg at to uker er veldig kort tid.

– Er du redd for døden?

– Nei, jeg har aldri vært redd. Jeg har fått tid til å jobbe med det, og tror jeg forsonet meg med det tidlig. Det er sikkert en overlevelsesstrategi, men for meg ble det viktigste å suge det meste ut av de gode dagene. Kanskje stoppe opp litt, og nyte det man har. Det er rart å si det, men det er nesten en gave det å bli syk. I det perspektivet er det flere som skulle ha opplevd det. Det kan alltid komme noe positivt ut av noe trasig.

– Har du klart å tenke slik helt siden høsten 2017?

– Ja, jeg mener det. Det har ikke vært noe frykt. Det aller verste har vært å tenke på kona Torhild og Malin, dattera vår. Hvor er de etterpå? Hvordan blir det med dem?

Malin (24) har studert i Trøndelag de siste årene, og har på den måten vært fysisk nærmere mor og far, noe som har gjort godt for dem alle.

Tårene presser på når han snakker om de to viktigste menneskene i livet hans.

– Vi er så få. Det er vi tre. Da er det godt å tenke på de enkle ting. Det at vi har fått mye tid sammen. Det at Malin fikk seg kjæreste nå tidligere i år. Det å få inn en stødig klippe, som hun kan bruke for alt det er verdt. Det er veldig godt.

– Er det lettere å se slikt når man har det perspektivet du har?

– Enklere å se det. Enklere å forlate det …

Det samme kan sies om arbeidet han har lagt ned i Sivilforsvaret. Det han har utrettet i sitt profesjonelle virke gjør at Jørn Ove Myrvolds navn blir stående med gullskrift i lang tid.

Steinkjerbyggen startet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 1990, som ung konsulent med skrivestue og skrivemaskin. I hovedstaden steg han i gradene, og avsluttet som underdirektør før han og Torhild besluttet at de skulle hjem til Steinkjer i 1997.

– Det var et verdivalg. Vi mente det var best for Malin, samtidig som jeg hadde muligheten til å gå til en jobb jeg synes var interessant, sier Myrvold.

I 1998 ble han nemlig fylkesberedskapssjef, en stilling som lå under fylkesmannen.

– Dermed var jeg litt utenfor etaten, men på den tiden betydde den rollen et administrativt ansvar for Sivilforsvaret. Noen år senere ble det en organisasjonsendring, som skilte ut både fylkesmannens og politiets rolle i Sivilforsvaret. I den forbindelse ble det lyst ut stilling som distriktssjef i det nye Sivilforsvaret, en jobb jeg var veldig interessert i være med på, og å forme. Før det hadde jeg jobbet i sykluser på seks-sju år, men den brøt jeg flere ganger, sier 55-åringen, som var distriktssjef fra 2004 og til han ble syk i 2017.

VERDIVALG: I 1997 vendte familien hjem til Steinkjer etter flere år i Oslo. Datteren Malin var én av årsakene til hjemflyttingen, som Myrvold kaller et verdivalg. Hjemflyttingen ble til og med omtalt i Trønder-Avisa i 1998.

VERDIVALG: I 1997 vendte familien hjem til Steinkjer etter flere år i Oslo. Datteren Malin var én av årsakene til hjemflyttingen, som Myrvold kaller et verdivalg. Hjemflyttingen ble til og med omtalt i Trønder-Avisa i 1998. Foto:

Sivilforsvarets jobb er å hjelpe innbyggerne i Nord-Trøndelag, om det er skogbrann, flom eller leteaksjoner. Den heftigste uka var tilbake i 2014. Myrvold husker de spesielle dagene godt:

– Først fikk vi Flatangerbrannen. Vi var på konferanse i Oslo, som man ofte er når man begynner å få litt gull på skuldrene. Vi skjønte raskt at det var bare å glemme konferansen og sette oss på første fly hjem.

Torsdag samme uke, mens brannen fortsatt sto på, kom det melding om en tsunami på Nord-Statland.

– Vi hadde en buss på tur til Flatanger, de skulle erstatte et mannskap der. Da var det bare å få dem til å svinge til høyre i stedet for venstre i krysset.

Fredag ble aksjonen i Flatanger avsluttet, men brannen blusset opp igjen lørdag kveld. Søndag ble det utført en vellykket leteaksjon etter en savnet person i Bindal. Deretter kom storbrannen på Nordsia i Steinkjer sentrum bare to dager senere.

– Det var ei veldig spesiell uke. Men jeg husker jeg tenkte: «For en gjeng!». Det er umulig å beskrive den innsatsen som ble lagt ned i løpet av disse dagene, sier Myrvold.

RESPEKT: Jørn Ove Myrvold hilser på kollega Ole Kristian Aagaard, distriktssjef i Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt, under onsdagens tildeling på helse- og beredskaphuset i Steinkjer.

RESPEKT: Jørn Ove Myrvold hilser på kollega Ole Kristian Aagaard, distriktssjef i Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt, under onsdagens tildeling på helse- og beredskaphuset i Steinkjer. Foto:

Allerede fra starten av var Jørn Ove Myrvold med på utrednings- og strukturarbeid for DSB, og han ble ofte den det ble pekt på fra sentralt hold i viktige administrative prosjekter. I 2010 og 2011 ledet han et lovprosjekt som skulle endre mye for de tjenestepliktige i Sivilforsvaret.

– Det var slik at mange gikk på et personlig tap dersom de var på øvelse eller ute i innsats. Målet mitt var å få gjennom et prinsipp: Ingen skal tape på å utføre tjeneste i Sivilforsvaret. Du skal ikke bli en lønnsvinner, men du skal få noen ekstra kroner når du gjør en ekstra jobb og stiller opp på skogbrann når du helst skulle ha vært på fotballkamp med ungene.

I 2017, rett etter at Myrvold hadde blitt syk, var forskriften ferdig – og loven ble innført.

– Det var viktig av rettferdighetsprinsipp, men også for å gjøre systemet enklere og mer forutsigbart for alle involverte. Det tror jeg kanskje var den aller viktigste årsaken til at vi fikk det gjennom. Det var helt klart en fjær i hatten.

– Da vi holdt på sa en kollega: «Får du til dette, da kan du slutte!» Hun fikk jo for så vidt rett i det, da, sier han med et glis.

MOT: På venstre underarm har Jørn tatovert «MOT». Bakgrunnen er slagordet til favorittlaget Leeds: «Marching On Together». – Jeg tok tatoveringen før jeg ble syk. Det er et sterkt slagord i seg selv, men det fikk brått ekstra mening. I mot ligger det mye: Det å utvise mot, Mot-organisasjonen og alt den står for. Men det startet med Marching On Together, og det slutter med det også, sier Myrvold, som i sommer kunne glede seg over opprykk til Premier League etter mange stusslige fotballår.

MOT: På venstre underarm har Jørn tatovert «MOT». Bakgrunnen er slagordet til favorittlaget Leeds: «Marching On Together». – Jeg tok tatoveringen før jeg ble syk. Det er et sterkt slagord i seg selv, men det fikk brått ekstra mening. I mot ligger det mye: Det å utvise mot, Mot-organisasjonen og alt den står for. Men det startet med Marching On Together, og det slutter med det også, sier Myrvold, som i sommer kunne glede seg over opprykk til Premier League etter mange stusslige fotballår. Foto:

Den alvorlige livssituasjonen har satt det meste i perspektiv for 55-åringen. Også onsdagens utdeling.

– Det er jeg som distriktssjef som ofte får glansen, rosen og hederen. Men det er alltid et «vi» som ligger bak. Hadde jeg ikke fått med meg folk på tankene mine, hadde jeg ikke oppnådd det jeg har gjort heller. Det er jeg som får denne utmerkelsen, men det er en grunn til at jeg får den. Noen har sittet her og tatt støyten mens jeg har jobbet med prosjekt i Oslo. Det går alltid utover noen.

– Man kan si det samme på hjemmebane også. Man kan få til mye i løpet av et langt liv, men det er alltid på grunn av dem som er rundt deg. Det er viktig å ta med seg.

Sjefen: – Jørn er hel ved

Tore Ketil Stårvik, Sjef Sivilforsvaret, gleder seg over å kunne tildele Hederskorset til Jørn Ove Myrvold.

– Når jeg nevner tildelingen sentralt i DSB, er det unison applaus. Det er fordi Jørn har stått som den fremste av likemenn, et utprega ja-menneske som har stått opp for Sivilforsvarets beste i alle sammenhenger. Han har tatt på seg ekstraoppgaver og har alltid vært opptatt av å finne de beste løsningene for fellesskapet.

– Jeg har ikke vært sjef i Sivilforsvaret lenge, og kjenner ham derfor kun fra tida han har vært 50 prosent sykmeldt. Men jeg kjenner meg igjen i alt som blir sagt. Dette er en mann som er hel ved; en leder som står utrolig stødig, og jeg er selv beæret av å få tildele Jørn Ove Hederskorset.

Sjefen medgir at timingen har sammenheng med Myrvolds sykdomssituasjon.

– Dersom vi hadde visst at han skulle ha jobbet her i 10-15 år til, hadde vi kanskje ventet til den dagen han sluttet. Men sånn som situasjonen hans er, er det utrolig godt å få hedret ham nå mens han fortsatt er blant oss.

– Men hadde han ikke fortjent tildelingen, hadde han heller ikke fått den. Det er statutter som styrer dette, poengterer Stårvik.

Dette er begrunnelsen for tildelingen:

«Jørn Ove Myrvold tildeles Sivilforsvarets Hederskors for langvarig og enestående innsats til beste for Sivilforsvaret og samfunnet for øvrig. Hederskorset er Sivilforsvarets høyeste utmerkelse og har bare vært utdelt en gang tidligere – da til H.M. Kongen.»

Artikkeltags