Her er politiets råd til jegere og bærplukkere: – Ikke stol på mobilen – sjekk om det er dekning

Seksjonsleder og mangeårig operasjonsleder Jan Birger Jacobsen  i Trøndelag politidistrikt mener at en kortversjon av fjellvettreglene er en god forberedelse til høstturen i fjellet.

Seksjonsleder og mangeårig operasjonsleder Jan Birger Jacobsen i Trøndelag politidistrikt mener at en kortversjon av fjellvettreglene er en god forberedelse til høstturen i fjellet. Foto:

– Enkle råd kan forhindre leteaksjoner, sier mangeårig operasjonsleder og stabssjef Jan Birger Jacobsen.

DEL

STEINKJER: Drømmen om velfylte bærspann og/eller store jaktopplevelser, gjør at mange legger ut i skog og mark på denne tida av året. Dermed settes også beredskapen til nødetater og frivillige letemannskaper på prøve.

I tillegg nærmer det seg høstferie.

– Mitt enkle råd er å oversette fjellvettreglene til tre hovedpunkter; si alltid fra om hvilken rute du har tenkt å ta, når du har tenkt å være tilbake – og ikke minst: Hold deg til planen, sier seksjonsleder Jan Birger Jacobsen ved Innherred politistasjonsdistrikt.

Mobil og GPS vel og bra, men ...

Jacobsen har nærmere 30 års erfaring fra operativt arbeid og som operasjonsleder, etter hvert også som leder for operasjonssentralen i tidligere Nord-Trøndelag politidistrikt. Han har også vært stabssjef i sju år.

Han peker på at moderne teknologi som smarttelefoner eller GPS kan være utmerkete hjelpemidler, men kart og kompass går aldri av moten – vel og merke hvis man kan og bruke det før man drar på tur.

– En mobiltelefon, gjerne med ekstra batterikapasitet, kan være et fantastisk hjelpemiddel, men det forutsetter at du har dekning i området du skal. Det bør sjekkes ut på forhånd, sier Jacobsen.

Hvis man ringer ett av nødnumrene, kan politiet eller AMK også spore temmelig nøyaktig hvor du befinner deg.

Sjekk den fysiske formen

Han har også et konkret råd hvis man legger turen til et ukjent område, eller i vanskelig terreng.

– Da er det en stor trygghet i å gå flere sammen. Ellers er der viktig å ha med seg riktig utstyr, ekstra klesskift, varme klær – eller en fjellduk slik at man kan skaffe seg ly hvis det blir væromslag, sier Jacobsen.

Og legger han til:

– Vær realistisk og ta en vurdering på hvor god formen er. Ikke legg ut på lengre turer enn du behersker, sier Jan Birger Jacobsen.

Seks ting å ha i sekken

Røde Kors Hjelpekorps gir også seks konkrete tips til hva du bør ha med i ryggsekken i høstferien:

  • Ta med tørre klær, helst i ull, som du kan ty til dersom turen blir lengre enn forventet eller du blir overrasket av nedbør.
  • Går du tom for strøm på mobiltelefonen eller mister dekningen er det viktig å ha med kart og kompass og/eller GPS. Før du går på tur, brett ut kartet/slå på GPSen og sett et merke der du går fra. Husk å sjekke kartet også underveis, så vet du hvor du er. Tren på kompassbruk før du går på tur, så vet du hva du skal gjøre om sikten blir dårlig.
  • Pakk alltid litt mer mat enn det du tror du får behov for. Å gå sulten og kald i naturen gjør deg dårligere i stand til å ta vare på deg selv.
  • En vindsekk kan bli gull verdt dersom det drar seg til med kaldt vær eller noen skader seg og dere må vente på hjelp. Den tar liten plass, men gir et lunt nødly ved behov.
  • Refleksvest hører også med på tur. Går du deg bort eller trenger hjelp, vil refleksvesten gjøre det mye lettere å finne deg for dem som leter.
  • Ha med plaster og førstehjelpsutstyr.

Kilde: Røde Kors Hjelpekorps

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken