Hevder håndballregionen bryter barneidrettsbestemmelsene – frykter spillerflukt

REAGERER PÅ REISEAVSTANDER: Sparbu-lederne Bente Aune Bragstad (leder Sparbu IL), Tor Martin Eek (tidligere styremedlem), Knut Robert Rønning (leder Sparbu håndball) og Trine Ertsås (trener Sparbu J11) synes det er horribelt at barn ned i 11-årsalderen må reise over tre timer en vei for å spille en kamp på 2x20 minutter.

REAGERER PÅ REISEAVSTANDER: Sparbu-lederne Bente Aune Bragstad (leder Sparbu IL), Tor Martin Eek (tidligere styremedlem), Knut Robert Rønning (leder Sparbu håndball) og Trine Ertsås (trener Sparbu J11) synes det er horribelt at barn ned i 11-årsalderen må reise over tre timer en vei for å spille en kamp på 2x20 minutter. Foto:

Foreldrene i Sparbu Håndball reagerer med sjokk etter at håndballregionen krever at 11-åringene må kjøre tre timer i bil en vei for å spille en kamp på 2x20 minutter. Nå krever de endring!

DEL

SPARBU: 30. april i år gikk fristen ut for å melde på lag til de ulike årsklassene i håndball. Sparbu meldte på flere lag, og 3. juli publiserte Region Nord et terminlisteforslag for J/G 11.

Her hadde Region Nord satt opp både Sparbu J11 og G11 i samme avdeling med lag som Rørvik, Overhalla, Namsos og Kolvereid.

LES OGSÅ: Hvordan kan forbundet legge opp til at lag skal kjøre fra Levanger og Verdal til Kolvereid og Rørvik for å spille 2 x 20 minutter?

Mener regelverket brytes

Sparbu IL krevde endring, og sendte tidlig inn en klage til regionen. Det på grunn av at de mener at håndballregionen bryter barneidrettsbestemmelsene for utøvere/lag i aldersgruppen 6-12 år.

I barneidrettsbestemmelsene står det følgende:

* En av intensjonen er å redusere tid og kostnader brukt på reise til/fra aktivitet. Idrettslag oppfordres derfor til å følge de samme prinsippene for trening og andre aktiviteter.

Trønder-Avisa har vært i kontakt med Elin Horn, rådgiver breddeidrett i NIF. Hun forteller at det faktisk er innenfor at 11-åringer reiser tre timer en vei til kamp så lenge det er to lag fra samme fylke som møtes, men at det er viktig å bruke litt sunn fornuft for å hindre slike lange reiser.

Hun viser blant annet til punkt 5 om at det kan bli gitt særskilte tilpasninger:

* Et særforbund kan gi egne regler som utdyper bestemmelsen innenfor rammen av sin idretts egenart, herunder definere lokale og regionale konkurranser, og i særlige tilfeller gjøre tilpasninger i aldersgrensen og geografi. Reglene skal godkjennes av Idrettsstyret eller den idrettssstyret gir fullmakt.

Sparbu IL viser så til Region Nord sitt eget regelverk. Der står det at 11-årsklassene er en sonevis lokal serie, der lag i sone Innherred skal møte lag fra sin sone. Sone Innherred strekker seg fra Frosta i sør til Namdalseid i nord.

Sparbu påpekte dette overfor håndballregionen både i år og tidligere år, men føler de ikke blir hørt.

LES OGSÅ: Slik svarer Region Nord på kritikken

Skrev innlegg

Nylig skrev Trine Ertsås, trener for Sparbu J11, et debattinnlegg hvor hun tok opp det med at håndballregionen bryter barneidrettsbestemmelsene. Hun stilte flere kritiske spørsmål, blant annet hvordan Håndballforbundet og Region Nord kan legge opp til at lag som omfattes av barneidrettsbestemmelsene skal kjøre fra Sparbu/Levanger/Verdal til Kolvereid og Rørvik for å spille en kamp på 2 X 20 min.

Målet med dette innlegget var at regionen skulle svare opp og endre terminlisten før endelig puljeoppsett ble offentliggjort 31. august. Det skjedde ikke.

– Vi savner at regionen har en klar og tydelig profil når det gjelder barnehåndball. Det bør bli et tydeligere skille mellom barne- og ungdomshåndball, sier Trine Ertsås.

Hun forstår godt at lag fra 13-årsalderen må belage seg på litt lengre reiseavstander, men at barn under 12 år må slippe dette.

FRYKTER FRAFALL: Sparbu-lederne Bente Aune Bragstad, Knut Robert Rønning, Tor Martin Eek og Trine Ertsås frykter at lange reiseavsta

FRYKTER FRAFALL: Sparbu-lederne Bente Aune Bragstad, Knut Robert Rønning, Tor Martin Eek og Trine Ertsås frykter at lange reiseavsta Foto:

Frykter de mister spillere

Sparbu føler ikke at regionen er villig til å høre på deres forslag. Derfor tok Tor Martin Eek (tidligere styremedlem Sparbu IL), Trine Ertsås (trener Sparbu J11), Bente Aune Bragstad (leder Sparbu IL) og Knut Robert Rønning (leder Sparbu IL håndball) kontakt med Trønder-Avisa for å lage en sak.

– I 11- og 12-årsklassene er det ingen tabell og det skal ikke noteres mål. Hvorfor må man da dele inn lag i puljer? Vi kan godt spille mot det samme laget fire ganger. Sparbu kan for eksempel spiller mot Namsos og Overhalla. Vi kan også spille mot Nessegutten og Skogn, men det kan Namsos og Overhalla slippe. De kan da heller spille mot Kolvereid og Rørvik, men de trenger da ikke å spille mot oss igjen. Det må være mulig å lage et bedre kampoppsett for å sikre at barna skal slippe å sitte i en bil en hel dag. Slik det er nå mister vi spillere, og det er ikke bra for rekrutteringen, sier Eek, Ertsås, Bragstad og Rønning.

Sparbu-lederne er nå redd for rekrutteringen til håndballen i hele regionen og at færre og færre klubber klarer å stille lag i de eldre klassene på grunn av puljeinndelingen som Region Nord har lagt opp til.

– Jeg kan godt fylle bilen for å kjøre til en kamp, men jeg mener ikke at ansvaret skal ligge på oss trenere. Det å bruke nesten åtte timer i bil for å spille en kamp på 2x20 minutter er ikke god rekruttering. Regionen tar ikke hensyn til barnas beste. Klart, vi bor ikke i verdens navle og vi må innstille oss på å kjøre litt, men det er vel ikke sunn fornuft at våre 11-åringer må sitte over tre timer i bil en vei for å spille en kamp, sier lederne.

Slik svarer Region Nord på kritikken

Vil ha endring

Det store målet til Sparbu IL ved å gå ut i media er at håndballregionen skal begynne å ta barneidrettsbestemmelsene på alvor.

– Region Nord må ha en tydelig handlingsplan for hvordan de skal jobbe med rekruttering av håndballspillere og hvordan de skal klare å beholde spillerne lengst mulig. Dette arbeidet må gjelde for hele Region Nord. Realiteten for oss ut i distriktene er at vi mister fremtidige håndballspillere så alt for tidlig, sier Sparbu-lederne.

Artikkeltags