(Trønderdebatt)

Se for deg et gårdsbruk. Som ligger litt avsides til, men som leverer knallgod kvalitet på melka. Kanskje har de dyr som har det godt. Faktisk har vi jo slike bruk i Verdal. Vet du av noen? Kjenner du kanskje en av dem?

La oss si at Tine finner ut at, njæ, det er betydelig mer kostbart å hente melka på den gården oppi Inndalen. Eller Leksdalen. Eller Helgådalen. Eller Verdal. Det er mye billigere å hente melka på Øra. Eller nærmere Levanger. Må bøndene da legge ned, finne seg ny plass å bo? Hvordan vil Norge se ut da? Har du sett ei ku i en by? Tine henter melka uansett. Et spleiselag for å ta vare på alle. Uansett hvor de bor. Er det ikke sånn? Fantastisk.

I forrige uke var det kommunalt foreldreutvalgsmøte i Verdal. FAU-er fra hele kommunen samlet. Jeg var ikke der, men fikk gjenfortalt (og et bilde av et excel-ark) hva konstituert oppvekstsjef innledet med: En elev på Garnes skole koster 231 000 kroner. 141 000 kroner mer enn en elev på Øra.

Jaha? Hvor vil du, herr Karlsen? Hva er hensikten med å henge prislapp på mine barn? Mener du at andre FAU-er skal ønske Garnes nedlagt? Hvilke parametre ligger bak disse tallene? Fordi elevene som bor i Inndalen har det så mye mer fett enn eleven på Øra?

Hva mener du? Hva er det du driver med? Slikt kan ikke få stå uimotsagt, faktisk. Vi bor i Norge. Velferdsstaten Norge. Her har vi spleiselag på det meste. Vi støtter hverandre.

Noe kommer tydeligvis ikke fram i excel-arket ditt. Vi er mange som bor andre steder enn Øra. Før jeg flyttet til Verdal, bodde jeg i Trondheim. Born and raised. Søndre gate 14, der bodde jeg. Omtrent midt i sentrum, dersom du ikke er lokalkjent. Egon i Søndre tipper jeg du vet av? Flyttet til Inndalen.

What? Går det an? Jepp. Og la meg bare få si at for meg var Øra var like øde som Inndalen. Jeg merka ingen forskjell. Verdalen er bare ei lita bygd i nasjonal sammenheng.

Betyr det at vi ikke kan ha skoler her? Altså, det er jo mer lønnsomt å øke tettheten i de store byene. Det blir sikkert mer svømming på elevene på Øra, hvis Garnes legges ned. Mer luksus.

Nei, kjære sambygdinger. Det blir det ikke. Vi bør ikke peke finger mot hverandre. Det er stygt. La oss ta debatten om hvordan excel-arket er en del av ei utfordring, men som ikke nødvendigvis viser riktig fasit.

Noen ønsker å ha ungene sine på andre skoler. Jeg forstår det og anerkjenner det. Noen vil beholde skolen i bygda. Jeg forstår og anerkjenner det. Noen vil bo i Verdal, noen i Trondheim. Jeg forstår og anerkjenner det. Ikke pek, er du snill

Det er rom for begge deler. Vi bor i Norge. En god BH løfter de små, og støtter de store, sa ei grepa dame fra Vuku om gårdsbruk. Metaforen kan godt brukes om skole òg.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på innleggsforfatterens Facebook-side og publiseres i bearbeidet form med tillatelse. -red