(Trønderdebatt)

2022 markerer året hvor både dronning Elizabeth og Trønder-Avisa har 70-årsjubileum. Før dronning Elizabeth gikk bort, rakk hun i sommer å markere 70 år ved tronen. T-A, på sin side, feirer at det 15. september er 70 år siden avisa tok navnet «Trønder-Avisa».

Men det er også et annet aspekt lokalavisa og den nå avdøde monarken har til felles: de har begge slitt med å appellere til ungdommen.

En fersk britisk studie viser at 18-24 åringer er den aldersgruppen hvor færrest støtter monarkiet. Det gjør bare 33 prosent av denne aldersgruppen. Til sammenligning svarer 77 prosent av de over 65 det samme.

Tidligere i år publiserte SSB statistikk om unges nyhetsvaner. Tallene er oppsiktsvekkende. Så mange som én av tre 16-24-åringer følger ikke med på nyheter i tradisjonelle medier. Som Trønder-Avisa. 17 prosent får kun med seg nyheter fra sosiale medier, mens hele 18 prosent får ikke med seg nyheter i det hele tatt.

Hva er ungdommen opptatt av? Hva bryr de seg om, hva ønsker de å lese om, lære mer om? Hvordan kan mediehusene engasjere ungdommen?

Jeg er i midten av 20-årene og tenker jeg har full kontroll på hva ungdommen bryr seg om. Og så møter jeg ungdom, og forstår at jeg ikke har peiling. Forrige uke besøkte jeg derfor Levanger ungdomsskole og Levanger videregående skole for å spørre ungdommen – Hva er dere opptatt av? Hvor får dere med dere nyheter? Hva skal til for at dere engasjerer dere?

Svarene jeg fikk var like sprikende som spørsmålene jeg stilte. På spørsmålet «Hvor får dere med dere nyheter?» svarte de fleste «Tiktok», «Instagram», «Snapchat», «Facebook». Noen svarte «VG», en elev fulgte med på NRK Nyheter gjennom appen deres. Men én ting hadde alle elevene til felles: Ingen svarte «Trønder-Avisa».

Det at ungdommene ikke bruker Trønder-Avisa som nyhetskilde, betyr ikke at de ikke vet hva Trønder-Avisa er. Noen ga Trønder-Avisa «terningkast 3», noen var tydelige på at de aldri leser Trønder-Avisa, mens andre kunne fortelle at de nesten leser Trønder-Avisa daglig.

Flere poengterer at bursdagshilsener er noe de assosierer med Trønder-Avisa. «Æ e i avisa hver bursdag fordi mamma og pappa sende inn», svarte en.

For mange er lokalavisa det første møtet med medieverden. Lokalavisa følger barna nesten fra fødestua, med bilder av nyfødte, til skolestart og artikler om første skoledag. I ungdomstiden kan lokalavisa for noen være tett på, med dekning av ulike teateroppsetninger og idrettsarrangement.

Hovedinntrykket etter å ha snakket med elevene, er at de aller fleste kjenner på et positivt forhold til lokalavisene sine. En elev fortalte at «jeg har vært i lokalavisa noen ganger med handballaget mitt. Det var gøy». En annen syns det var artig å være i avisa «siden vi vant Storsjøcup»

De aller fleste jeg snakket med som hadde vært i lokalavisa, syns det var en positiv opplevelse. Lokalavisa setter åpenbart spor, og betyr noe for ungdommen. Det ble veldig tydelig med han som svarte «Ja» på at han hadde vært i lokalavisa, i «Innherred, de klart å skriv navne mitt feil».

Men bortsett fra bursdagshilsninger og oppslag om gode idrettsprestasjoner er det lite i Trønder-Avisa som fenger ungdommen. Tema ungdommen peker på at de skulle lest mer om, er blant annet klima og miljø, sosiale medier, krig og mer om det som skjer i andre land. Men viktigst av alt – ungdommen savner ei lokalavis som i større grad skriver om saker som påvirker dem.

Dronning Elizabeth hadde – og det britiske monarkiet har – størst støtte blant de over 65 år. Det er påfallende at det britiske monarkiet og Trønder-Avisa appellerer til samme aldersgruppe. Samtidig er det fullt forståelig at de under under 30 ikke nødvendigvis syns sammenslåingen av næringsforeningene i Levanger og Verdal er kjempespennende å lese om.

Kanskje det er dialog med ungdommen som er nøkkelen til å endre den dystre statistikken om unges nyhetsvaner og syn på tradisjonelle medier? Skrive mer om hva ungdommen faktisk er opptatt av, enn det vi som ikke lenger er ungdommer, antar ungdom bryr seg om. Snakke med, ikke om. Det er tross alt ungdommen som er framtida.

Også er det ikke sikkert at det er Trønder-Avisas jobb å skrive om Formel 1 og kjendisdrama selv om ungdommen sier at dét ville de lest.