Jeg er av typen som er glad i å oppleve nye ting og som liker å reise til nye plasser. 22 land har jeg besøkt og antall byer har jeg mistet tellingen på. Alltid har reisene gått bra, men i sommer måtte jeg sette meg inn i en politibil for første gang.

Hva hadde jeg gjort galt, tenker du sikkert?

Jeg tabbet meg ut på tur og har lært!

Det var i Bilbao, den spanske byen i Nord-Spania, det skjedde. Dit gikk reisen for å oppleve Baskerland og ikke minst se fotballkamp mellom Athletic Bilbao – Real Madrid på mektige San Mames.

Jeg dokumenterte litt fra opplevelsen, men fra denne reisen sitter minnene kun igjen i hodet. Jeg trodde jeg var smart etter kampen, men den smarteste var nok en spanjol som utga seg for å være «amigo», altså venn ...

I en langstrakt gate, like over midnatt og halvveis til hotellet, dukket vedkommende opp. «Amigo», «amigo», «amigo», ropte han og ville håndhilse.

Jeg fikk en litt dårlig følelse, men for egen sikkerhet tenkte jeg at det smartest var å være «amigo». Det gikk bra først, men noen meter senere dukket vedkommende opp igjen. Fortsatt «amigo», men der ett sekunds uoppmerksomhet fra min side var nok til at han fikk lirket telefonen ut av lomma mi. Jeg merket ikke noe før jeg skulle sjekke kartet noen sekunder senere.

Etter hendelsen var han langt fra noen «amigo», men heldigvis dukket politiet opp minutter etter tyveriet. Jeg fikk beskjed om å sette meg inn.

I baksetet på politibilen fikk jeg summet meg, og den dag i dag er tabben klokkeklar. Metroen burde ha blitt tatt etter kampen, og jeg burde aldri ha beveget meg inn i den gaten som skulle være en liten snarvei. Politibetjentene sa tydelig ifra i bilen at gaten har blitt blant Spanias verste på mobiltyveri, så jeg var langt fra den første som hadde blitt utsatt for lommetyveri der. Dette var virkelig proffe aktører.

Tilbake på hotellet fikk jeg sperret kortet, merket telefonen som stjålet via appen «Find my iPhone» og slettet alt innhold (skylagring er genialt!).

Jeg hadde ferie i fire uker og fikk ny telefon ved hjemkomst, men min stjålne telefon har virkelig fått en forlenget «ferietur». Og jeg må si jeg er litt misunnelig på reisen den har hatt.

For, etter hjemkomst har jeg fått noen varslinger på appen «find my iPhone» på hvor den stjålne telefonen har reist. Varslene har kommet når noen har skrudd på den stjålne telefonen.

Første varsel kom midt i allsangen under Staupshaugen Live. Da hadde telefonen reist noen kilometer til andre siden av Bilbao og dager etterpå litt lenger sør i Spania. To uker senere – midt i fredagskaffen – kom følgende varsel: «Din telefon er funnet i Beni Mellal, Marokko.

Tenk å reise til Marokko uten meg. Ikke bare har min egen telefon passert meg i antall land besøkt. Nå leder den også 4–3 på kontinenter. Jeg må på tur igjen!

Høyst trolig slutter reisen til den fire år gamle telefonen i Marokkos 14. største by, midt mellom Marrakech og Casablanca.

Så, kjære marokkaner som kjøpte min telefon fra en meget dyktig lommetyv. Kos deg, men du vil nok føle deg litt snytt. Kameraet er delvis ødelagt og batteriet begynner å bli flatt. Jeg blir imponert om telefonen lever ut året.

Sett i ettertid kom nok jeg best ut av dette. Jeg er i trygge Norge og har splitter ny telefon, og kommer aldri til å stole på en såkalt «amigo» igjen.