Ranchen som møteplass og trivselsarena

Ønsket om å skape trivsel og trygghet er drivkraften bak arbeidskapasiteten til Jon og Lene Leira. På Snerting Ranch trives både folk og dyr.

Cowboyliv: Livet på Snerting ranch på Inderøy er mye inspirert av cowboylivet i Australia. Jon og Lene Leira har skapt en ranch full av ulike aktiviteter og næringsveier. Økologisk kjøttfeproduksjon, hestepensjonat, barfottrimming, inn på tunet besøksgård og gårdshotell med kurs og konferansefasiliteter skal på sikt skape grunnlaget for tre årsverk. Trygge rammer, ro og plass for egen utvikling i samspill med dyr og gårdsaktiviteter, gjør ranchen til en oase for de åtte ungdommene som inntar gården annenhver helg og i ferier.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Vårt mål er at de unge skal ha det artig samtidig som de opplever omsorg, mestring og personlig utvikling.

Trivsel: Kiran er en av guttene som stortrives med besøkslivet på Snerting Ranch.  Foto: Privat

Finsk: Et nytt tømmerhus har reist seg i høyden over gården. Gårdshotellet har ti sengeplasser og oppholdsrom egnet for møter og selskap.  Foto: Privat

Kurslokale: Stuen og oppholdsrommet i det nye tømmerhuset egner seg godt som møtelokale for mindre grupper på 12–16 personer. Mindre selskaper og konfirmasjoner opp til 30 personer er det også mulig å få plass til her.  Foto: Privat

Idyllisk: Tre kilometer sør for Kjerknesvågen ligger Snerting Ranch på en høyde. Her er det godt å være for både folk og dyr.  Foto: Privat

New Articles

En skulle tro døgnet til Jon og Lene hadde flere timer enn hva de fleste andre har til rådighet. For på idylliske Snerting Ranch tre kilometer sør for Kjerknesvågen på Inderøy, er det stor aktivitet nesten bestandig.

– Vi vil at ranchen skal være en plass å være seg sjøl, slik at man kan finne ro og utvikle seg. Vår opplevelse er at vi har lyktes med dette. Her senkes skuldrene, og alle aksepterer hverandre for den man er. Viktige vennskapsbånd blir knyttet, sier en alltid like engasjert Jon Leira.

Besøkshjem

Annenhver helg og i ferieuker sommers tid, fylles gården opp av gutter og jenter i alderen 7–21 år.

– Vi har åtte unger ekstra to helger i måneden, vi har plass for tre, fire til. Nøkkelen er å gi dem trygghet og stabile rutiner. Samspillet med dyr, sosial trening, og litt galskap, kombinert med fornuftige rammer, kan være en fin utviklingsarena, sier Leira.

Flere av ungdommene er ved gården over lengre tid, og opplevelsene de sitter igjen med, vil være viktige brikker i livet videre. Tre voksne er sammen med ungene på dagtid, to sover hos dem om natta.

– Vårt mål er at de unge skal ha det artig samtidig som de opplever omsorg, mestring og personlig utvikling. Vi har to team med voksne som jobber en helg i måneden hver. Jeg er en del av begge team, forklarer Leira, som blant annet har en fortid fra Forsvaret og som cowboy på kvegranch i Australia.

Nytt tømmerhus

Da familien Leira, som i tillegg til Jon og Lene består av deres åtte år gamle datter, og to bonusbarn på 17 og 19 år, begynte som besøkshjem i 2008, åpnet de dørene i eget hus. Men nå har Jon bygd et ekstra tømmerhus på gården.

– Det var kjempedigg å få på plass dette huset. Her er det godt om plass, og vi har gått inn for å skape en litt luksuriøs atmosfære for ungene. Det er utrolig hvor god effekt det har på dem, sier Leira.

Støtte fra Innovasjon Norge

Snerting Ranch er godkjent inn på tunetgård. Da ekteparet Leira bestemte seg for å satse på gårdsturisme, kurs og konferanse i tillegg til den ordinære gårdsdriften og besøkshjemsordningen, fikk de innvilget maks støtte fra Innovasjon Norge på 750.000 kroner.

– Vi har investert rundt tre millioner kroner for å få på plass tømmerhuset, og da er egeninnsatsen stor, forteller Leira.

I tillegg fikk de rentestøtte som utgjør cirka 200. 000 kroner over 20 år. De har også fått støtte på 400.000 kroner til et bioenergianlegg.

– Vi har mange bygg på gården nå, og mer enn nok skog. Atle Ness fra Utøy kommer og freser trær i en times tid. Det holder til at vi har varme i et år, forklarer Leira.

Finsk limtre

Tømmerhuset har Leira importert fra finske Kuusamo.

– Det er et lamell-laftet hus som består av sentvoksende furu laminert i fem lag. Kjerneveden i furua er vendt ut, noe som gir stabile, råtemotstandige stokker som ikke kan få gjennomgående sprekker, forklarer Jon.

Finnene sverger til takstoler i stedet for rundstokker, og som isolasjon i taket har Leira sprøytet inn trefiberisolering. I gulvet er det vannbåren varme.

– Huset puster, og har sin egen energi. Det gir oss god kontroll på fuktnivået, og er garantert soppfritt. Lene, som har astma, storkoser seg her i tømmerhuset, sier Leira, som i tillegg til alle andre oppgaver, nå også har tatt på seg å selge finske tømmerhus for Kuusamo i Trøndelag.

Gårdshotell

De helgene huset ikke er fullt av barn og ungdom, satser Leira på at turistene vil finne roen på Snerting Ranch.

– Oppholdsrommet og stua egner seg godt for møter i små bedrifter eller grupper opp til 16 personer. Vi kan også sette inn ekstra bord, og holde selskaper for inntil 30 personer. Er det en vennegjeng som har lyst til å dra på tur, eller et kjærestepar som vil slappe av i landlige og luksuriøse omgivelser, så egner det seg godt for dem også. I tida som kommer skal vi få gjort mer utendørs, og i løpet av høsten kommer det en jacuzzi, forteller Leira.

Lene jobber 100 i dag 100 prosent utenfor gården som 4H-konsulent i 4H Nord-Trøndelag, men planen er at hun etter hvert skal lede hotellet og være vertskap for turister og sosiale samlinger.

– Målet er at gården på sikt skal generere nok arbeid til tre helstillinger, sier Leira.

Kjøttfe og hestepensjonat

Inspirert av cowboylivet i Australia, var det helt naturlig for Leira å satse på en kombinasjon av kjøttfe og hest for å holde gården og kulturlandskapet aktivt.

– Vi har satset på Hereford, en rase som ikke trenger kraftfor, og som spiser alt. Dyra har tilgang til talle-fjøs og varmt drikkevann i vinterhalvåret, men de trives best i skogen. Rasen har et utrolig godt lynne, de liker å få kos og utstråler en ro som smitter over på folk, sier Leira

Ranchen har to egne hester som er barfot, og Jon er utdannet hovtrimmer fra Barehoof Strategy, drevet av Dan Guerra.

– Vi har i tillegg flere pensjonathester på ranchen, som bidrar til nok en ekstra næring på gården, sier Leira, som innrømmer at det har vært en tidkrevende etableringsfase.

– Jeg har lovet kjerringa et langt roligere tempo fra neste år, sier cowboyen.