Et sommervarmt farvel med Senterpartiets Johan J. Jakobsen

Et stort kapittel i Senterpartiets historie ble lukket da et sommerpreget Norge tok et varmt farvel med Sps tidligere partileder Johan J. Jakobsen.

  Foto: NTB Scanpix

New Articles

Sola viste seg igjen fra nesten skyfri himmel og skapte en lys og varm ramme om seremonien i Haslum krematorium, store kapell i Bærum. Den tidligere Sp-lederen kunne selv kanskje ha tenkt seg kraftig regn for å avhjelpe den ødeleggende tørken for bøndene rundt om i Norge.

For Johan J. Jakobsens familie var seremonien i Haslum krematorium først og fremst et personlig farvel med en kjær ektefelle, kjær far, svigerfar, farfar og morfar. Den siste delen av gravferden, selve jordfestelsen på Steinsskogen gravlund, ønsket familien å holde helt privat.

Stor takknemlighet

Senterpartiets nåværende leder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentariske leder Marit Arnstad uttrykker stor takknemlighet til den tidligere lederen.

– Det var ikke bare et stort kapittel i Senterpartiets historie som ble lukket da Johan J. Jakobsen sovnet stille inn den 30. juni, 81 år gammel. Med hans bortgang mistet Norge en av 80-og 90-tallets mest innflytelsesrike politikere. Vi som fikk oppleve humøret, lunheten og rausheten hans, kjenner på et stort savn, understreket Arnstad, som holdt talen på vegne av Senterpartiet.

Også Gunnar Stålsett, Anne Enger og Johan Buttedal var til stede.

Tidligere Sp-leder og statstråd Johan J. Jakobsen begraves fra Haslum krematorium, store kapell onsdag.  Foto: NTB Scanpix

 

Lagspiller

Året var 1962 da Jakobsen meldte seg inn i Senterpartiet.

– Den nyutdannede sivilagronomen på 25 var nygift, og skulle kombinere jobben som bestyrer på Felleskjøpet i Namsos med å være gårdbruker på hjemgården Lønset i Nord-Trøndelag. Ifølge ham selv var den politiske interessen heller laber. Først da Johan fulgte stortingsdebattene om Kings Bay-saken på TV ble den politiske gnisten tent. Med det skulle livet hans ta en ny kurs, mintes Arnstad.

Høsten 1973 ble Johan for første gang innvalgt på Stortinget. På nord-trøndelagsbenken ble han sittende fram til 2001. Fra 1979 til 1991 var han også Senterpartiets leder.

– I løpet av disse årene viste han seg gang på gang som en lagspiller og en samarbeidets mann. Han var arkitekten bak mange av kompromissene som ble gjort på 80- og 90-tallet. Han tok initiativ til at Senterpartiet og KrF gikk inn i regjering med Høyre i 1983, og ble samferdselsminister i denne regjeringen. Da Jan P. Syse dannet samarbeidsregjering etter valget i 1989 ble Johan kommunalminister, oppsummerte Arnstad.

– For Jakobsen var Senterpartiet en bevegelse, han var opptatt av å ta hele landet i bruk. Som partileder stabiliserte og manøvrerte han Senterpartiet i en krevende periode på 80-tallet, samtidig som han bidro til å legge grunnlaget for framgangen midt på 90-tallet. Vi er mange som skylder Johan J. Jakobsen en stor takk, sa Arnstad.


Se bilder fra Johan J. Jakobsens politiske liv

Den tidligere Sp-lederen og statsråden Johan J. Jakobsen er død, 81 år gammel.

  

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Sp-lederen og statsråden Johan J. Jakobsen (81) fra Spillum i Namsos er død.

 

Gjemte kortene i hotellbibelen

Senterpartikvinnene ble så lei av karenes bridgespill at de gjemte kortene i Bibelen på et hotellrom på Grand. Der var det ingen risiko for at de ble funnet.


Satte viktige spor

Kommunalminister Monica Mæland (H), som var til stede som representant for regjeringen, hyllet også Jakobsen som en stor politiker.

– Jakobsen huskes som en hardtarbeidende statsråd som satte seg grundig inn i alle saker. Han har satt viktige spor etter seg i lokalsamfunn og landsdeler, og han har gjort en stor innsats for vårt land, sa, Mæland.

Hun takket familien for all tiden Jakobsen brukte til beste for hele landet.