Skogbrann slukket etter at hytte brant ned

Flere personer befant seg i eller utenfor hytta som begynte å brenne ved Selnes, like sørvest for Namsos. Brannen spredte seg så til fjellsiden. Helikopter og Sivilforsvaret bisto i slukkingen. I morges hadde brannvesenet stanset brannen.

Slik så det ut på brannstedet rundt midnatt natt til søndag.  Foto: Kjetil Langeng

New Articles

NAMSOS: Nødetatene rykket ut til melding om brann i ei hytte ved Selnes, som meldt av politiet klokka 23.03 lørdag kveld.

– Hytta er overtent og det er spredning i terrenget. Vi har sendt ut brannmannskap fra Namsos og Namdalseid som nå er framme på stedet. Det er usikkert om noen befant seg inne i hytta da det begynte å brenne, sa Dag Kåre Ditløv ved 110-sentralen til Namdalsavisa litt etter meldingen om brannen.

Sivilforsvar og helikopter kalt ut – begynte å få kontroll

Etter hvert utviklet brannen seg kraftig. Åtte tjenestepliktige fra Sivilforsvaret ble utkalt for å bistå brannvesenet i storbrannen, og to brannhelikoptre ble rekvirert. Disse ankom fra Værnes rundt 01.30, ifølge NAs reporter på stedet. 17-18 brannmenn fra Namsos og Namdalseid har vært i sving.

Utrykningsleder for brannvesenet, Nikolay Vatne, sa til NA at de hadde utplassert brannmannskap på begge sider av fjellet, som drev intensiv slokking, med bistand fra skogbrannhelikopter.

– Da vi kom hit brant det oppover hele fjellet. Nå står vi på begge sider, i tillegg til at vi har mannskap midt inni, sa han.

– Har dere kontroll?

– Det ser mye bedre ut nå, men vi er redd for at det skal blusse opp igjen, svarer utrykningslederen, som legger til at de er heldige med vindretningen.

Innsatsleder Sten Svarliaunet forklarer til samme avis at vindretningen er mot sjøen, og at brannen er ganske begrenset i omfang.

– Vi var ekstremt heldig med den. Hadde det vært sørvest vind, så hadde vi hatt et seriøst problem, sier han.

All brann er slukket - fremdeles mye jobb på stedet

Ved 03-30-tida fortalte operatør Dag Kåre Ditløv ved 110-sentralen følgende til NA:

– Vi har kontroll på brannen, i den forstand at det ikke lenger er fare for spredning. Utfordringa er at det er så tørt, og varmen har gått ned i bakken. Derfor jobber vi med å tilføre en del vann.

Rett før klokka 08 søndag morgen forteller utrykningsleder Vatne til Trønder-Avisa at brannvesenet fremdeles jobber på stedet, men at all brann er slukket. Helikoptre og sivilforsvaret er returnert.

– Vinden har tiltatt og det er en del plasser der det gløder og kan blusse opp igjen, sier Vatne, som sist observerte spredning 04.07 natt til søndag.

Kl. 10.20 forteller brannvakt Dag Kåre Ditløv at status er den samme.

- Vinden har økt litt, så de har fremdeles utfordringer med tanke på etterslukking, forteller Ditløv.

Det er fremdeles gunstig vindretning, men mye vind på stedet, noe som gjør at det må arbeides og følges nøye med på stedet.

Kjempeinnsats førte til utfall over all forventning

Vatne sier at fra en opprinnelig fare for stor skogbrann og spredning til andre bygninger, har slukningsarbeidet gått bedre enn ventet.

– Det har egentlig gått over all forventning. Det er bratt og ulendt her, men det har vært god arbeid. Tankbiler har gått i skytteltrafikk. Gunstig vindretning har hjulpet oss i slukningsarbeidet, sier Vatne, som fryktet en større skogbrann med spredning til flere bygninger.

Vatne forteller at helikopter-hjelp bidro til å begrense spredning, og berømmer selvsagt mannskapene som var på stedet hele natten.

– Mannskapene gjort en kjempeinnsats, og uten tvil bidratt til at dette har gått så bra som dert har gjort, forteller Vatne kl. 08.

Da har nye mannskaper ankommet for å avløse dem som har jobbet hele natta. Det vil nå drive observasjon på området, dynking av tørre områder - så det ikke blir spredning dit, og å lete etter "hot spots" og fjerne glør.

Pumpet vann fra sjøen

Sivilforsvarsadjunkt Line Dyre Arnøy i Sivilforsvaret i Nord-Trøndelag fortalte om deres innsats til NA klokka 01.15 natt til søndag.

– Vi har per nå åtte tjenestepliktige ute på stedet. I hovedsak er det vannlevering til brannvesenet som vi står for og har fått som oppgave, sier hun, som forteller at Sivilforsvaret henter vann fra sjøen.

– De setter ut pumper og legger ut slange-utlegg, forklarer sivilforsvarsadjunkten.

Kl. 01 var det også to helikoptre på vei fra Værnes, opplyste 110-operatør Ole Marius Haugen til NA. Disse ankom, som nevnt, en halvtime senere.

Var i hytta

Politiet forteller at flere personer befant seg i eller utenfor hytta da det begynte å brenne. Flere medier melder at det skal ha vært en gruppe ungdommer.

– Alle involverte er under kontroll, og ingen er skadet. Jeg har foreløpig ikke oversikt over hvor mange som befant seg på stedet da det begynte å brenne, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt til Namdalsavisa.

Kjørte mot røyken

Familien Sagmo/Jakobsen hadde vært på båttur til Jøa da de så røyken stige til værs mens de befant seg i Lokkaren.

– Vi kjørte mot røyken, forteller Anne Mette Ingebrigtsen Sagmo til NA.

Fra båten ser de at bare skallet står igjen på hytta, mens flammene slikker oppover fjellsida.

– Vi ser at det brenner oppover fjellsida, det er det verste. Det er skummelt når det er så tørt, og det kan spre seg til andre sida, der det også er hytter, sier hun.