Gylden sykkeltur

Norges Toscana. Mange tar fram godordene når de skal beskrive Den Gyldne Omvei og landskapet i Inderøy. Vi tok pulsen på den omtalte omveien en helt vanlig dag i juli.
New Articles

Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Vist og Røra. Den berømte omveien tar åtte minutter ekstra. De åtte minuttene er det vel verdt å bruke, På de åtte minuttene åpner det seg et helt annet landskap enn når du passerer forbi på E6. De fleste som velger å svinge innom bruker mer enn åtte minutter – langt mer.

På sykkeltur

Paret Bjørg Wik (62) og Tore Laksholm (64) fra Verdal er et godt eksempel på hvordan stadig flere velger å oppleve Den Gyldne Omvei – nemlig på sykkel. Tirsdag morgen hektet de terrengsyklene bak på bilen, kjørte til Inderøy og parkerte ved parkeringsplassen på nordsiden av Straumbrua. Målet var å tråkke seg gjennom det vakre landskapet og stoppe underveis.

– Vi har syklet mye omkring på småveiene i og rundt Verdal, men det er første gang vi sykler her i Inderøy. Vi har planer om å stikke innom både Gjørv og Gangstad og Gulburet, sier Bjørg. Tidligere i sommer har paret vært på sykkelferie i Bornholm, og det beskriver de som en fantastisk opplevelse med godt tilrettelagte sykkelstier.

– Dette blir på et vis Borgenfjorden rundt, sier Tore som har en utskrift av en veibeskrivelse fra tur.no festet på toppen av sykkelveska på styret.

– Den Gyldne Omvei er et veldig spenstig tiltak, sier Tore som gleder seg til å oppleve både landsskapet og tilbudene i DGO.

Godt besøk

Liv Elin Olsen er daglig leder ved Gulburet og styreleder i Den Gyldne Omvei. Gjennom besøket ved familiens egen reiselivsbedrift kan hun ta pulsen på ferietrafikken. Hun sier at årets kjølige og grå sommer ikke har lagt noen demper på besøket, men derimot har gjort at de besøkende bokstavelig talt har endret litt på handlemønsteret.

– Under varmen i fjor var det mange som stoppet her for å spise og drikke. Varmen gjorde tydelig at folk ikke satset på medbrakt mat og piknik i egen regi. I år har derimot folk spist og drukket mindre, men derimot handlet mer av de varene vi har å tilby i Gulburet.

– Hvordan har du inntrykk av at sommeren så langt vært for aktørene i Den Gyldne Omvei?

– Jeg har inntrykk av at det jevnt over har vært bra med besøk. Det er hovedsakelig norske turister som besøker oss, men det er også flere som melder om en økning av franske og tyske turister.

– Demp farten!

Olsen har også et lite hjertesukk.

– Stadig flere opplever Den Gyldne Omvei fra sykkelsetet, og flere av aktørene har derfor sykler til utleie. For at det skal føles trygt og godt å ferdes langs vegene krever det et samspill med dem som kjører i bil. Vi har fått tilbakemelding fra dem som sykler om at det kjøres for fort og tas for lite hensyn langs Fv 761 som går nedenfor oss. De kan jo selvsagt framskynde ønsket om en sykkelveg, men jeg og de andre aktørene i DGO oppfordrer bilistene til å dempe farten både på fylkesvegene og småvegene rundt om i Inderøy.

Olsen sier at aktørene i DGO kontinuerlig arbeider for å fornye seg og styrke tilbudet.

– I sommer er jeg spesielt glad for at Jektvolden Fjordhotel kan tilby alacartmeny og at Øyna har fått på plass et etterlengtet tilbud om bobilcamping.

Margarete Uddu som driver overnattingsstedet Strømnes er en av dem som opplever en økende interesse for å oppleve Inderøy og Den Gyldne Omvei. På Strømnes blir overnattingsgjestene tatt med tilbake til vår nære fortid.

Nostalgi på Strømnes

– Strømnes ble bygget i 1905 av mine oldeforeldre Hans Jakop Schärer og Anne Berit med pikenavnet Opheim fra Sparbu. Noen generasjoner senere overtok jeg Strømnes og har drevet det som overnattingssted siden 2006.

Strømnes er fullt av små overraskelser, enten du kommer inn i buret som er omgjort til butikk og kafe, i den rustikke puben i den tidligere vognbua eller i overnattingsrommene i våningshuset.

– Oldeforeldrene mine hadde ikke mye penger. Som så mange andre på den tida hadde de noen få kuer og supplerte med litt fjordfiske. De var vant til å ta vare på tingene. Det som ikke lenger var i bruk ble stuet bort på loftet eller låven, og det er jeg glad for i dag. Jeg bruker derfor mest mulig av de gamle møblene og interiøret for øvrig. Målet er at gjestene skal få oppleve hvordan det var å bo her på den tida mine oldeforeldre levde. Samtidig får gjestene selvsagt moderne komfort i form av bad tilknyttet alle overnattingsrommene.

På Inderøys tak

Enten du er på Øyna eller overnattingsbedriften Husfrua et steinkast unna får du en følelse av å være på Inderøys tak, med vid utsikt over det fagre landskapet slik forfatteren og dikteren Aasmund Olavsson Vinje beskrev det fra Vinjesteinen i nærheten av Husfrua.

– Det er genialt det de har fått til med Den Gyldne Omvei, sier Ketil Hamrum som flyttet fra Sparbu i 1977 og nå bor i Sogn sammen med sin Erna. Det er første gang han oppsøker den mye omtalte omvegen i nabolaget til sine hjemtrakter. Det er niesen Beate Hamrum Kolset som har tatt med onkelen på rundtur.

Nærmeste «ferieland»

For folk fra Sparbu er unektelig Inderøy og DGO det nærmeste «ferieland».

– Etter å ha spist lunsj her på Øyna går turen til Kjerknesvågen. Vi må jo «spøtt i fjor`n» før vi avslutter turen med en is på Gangstad gårdsysteri, sier en fornøyd besøkende.

Fem andre som lekte turister i Inderøy tirsdag var fem venninner fra Inderøy.

– Vi hadde alle fri fra sommerjobbene i formiddag, og de andre var ikke tunge å be da jeg foreslo at vi skulle kjøre til Øyna en tur, sier Emma Gausen. Alle fem forstår hvorfor det er mange som kjører innom Inderøy for å oppleve det vakre landskapet.