Sjokkert over overgrepssak

Sogneadministrator pater Dominic vil kalle sammen menighetsrådet i Den katolske kirken i Trondheim etter avsløringen av overgrep mot en mindreårig i menigheten.
New Articles

– Dette kom som et sjokk for meg, jeg visste ikke noe før jeg leste om saken i avisen. Denne dagen føles som om den var langfredag, sier pater Dominic Nguyen Van Thanh til NTB.

– Det viktigste for meg nå er å stille opp for menigheten, rydde unna det tunge og komme videre, sier han.

Han vil nå kalle sammen menighetsrådet for å drøfte hvordan de skal følge opp saken.

– Vi har et etablert apparat for å ta seg av eventuelle ofre for overgrep, med en kontaktperson som folk kan henvende seg til og fagfolk som kan gi profesjonell hjelp, sier pater Dominic.

Misbrukte altergutt

Adresseavisen kunne onsdag avsløre at Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, hadde innrømmet seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt. Overgrepet skal ha skjedd for rundt 20 år siden.

Vatikanet bekreftet opplysningene i en egen pressemelding. Overgrepssaken var den virkelige grunnen til at biskopen i fjor sommer overraskende ble fristilt fra sitt embete.

Den katolske menigheten i Trondheim hadde ingen kunnskap om den virkelige årsaken til at biskopen plutselig måtte forlate sin stilling, sier pater Dominic.

– Det eneste vi fikk vite var at han hadde søkt avskjed, sier han.

– Det var ikke mistanke eller rykter om at noe annet lå bak, som jeg kjenner til. Dessuten: Jeg kom til denne menigheten med blanke ark. Jeg ville fokusere på arbeidet her og nå og ikke bruke energi på eventuelle gamle rykter, sier han.

Pater Dominic kom til Trondheim fra Vietnam i 1989. Han er selv presteviet av tidligere biskop Georg Müller, og har vært sogneadministrator, tilsvarende sogneprest, i St. Olav menighet i Trondheim siden 2006.

Lokale konflikter

Tidligere biskop Georg Müller ble for noen år siden innklaget til Vatikanet av lokale prester i menigheten i Trondheim, etter store samarbeidsproblemer. Prestene mente biskopen behandlet folk negativt. Flere prester forlot Trondheim etter konflikter med Müller. Pater Dominic kan ikke kommentere disse konfliktene.

– Det var før min tid, sier han.

St. Olav menighet i Trondheim har rundt 2.000 medlemmer fra 86 forskjellige land. (©NTB)