Juni er etter hvert godt innarbeidet som pride-måneden, måneden hvor regnbueflagget vaier og vi feirer mangfoldet.

Se hva som står på Wikipedia om pride: «Pride er feiring av skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold. Pride synliggjør grupper som bryter med normer for kjønn og seksualitet, markerer samhold, solidaritet, respekt og toleranse og uttrykker alles rettighet til fritt å leve sin egen identitet.»

Markerer solidaritet, respekt og toleranse, altså.

Både bedrifter og privatpersoner utsmykker seg med regnbuer. Begrunnelsene er ulike, men i bunn og grunn handler det om å vise at man støtter retten til å være den man er og elske den man vil. Vise at det er greit å ikke passe perfekt inn i formen, men leve sin egen identitet.

Selv er jeg noe så kjedelig som en streit, hvit mann som pusher 40. Ingenting spennende der, altså, men jeg går nå rundt med regnbuebånd på klokka og regnbuebakgrunn på telefonen likevel.

Hvorfor? Fordi jeg synes folk skal få være som de vil, og jeg har nulltoleranse for intoleranse. Ja, jeg vet det er en selvmotsigelse, men en trenger jo ikke være mer katolsk enn paven, heller.

Og jeg lar meg lett provosere denne måneden.

NTE, for eksempel, hadde hengt opp to regnbueflagg utenfor hovedkontoret sitt i Steinkjer. Men tror du de fikk henge i fred?

Nei, for som det sies: Halvparten av menneskene har under middels intelligens.

Ei natt tidlig i juni ble flaggene fjernet. Jeg vet ikke hvem som gjorde det, men de gjorde meg forbanna. Hva faen, hvorfor kan ikke flaggene få henge i fred?

Så var det trolig disse to flaggene som dukket opp noen dager senere, forsøkt påtent på skytterbanen i Steinkjer.

En kan jo håpe at det bare var korttenkte ungdommer med litt for lite å finne på, men politiet gjør som de skal: De etterforsker det som hatkriminalitet.

Og hva svarer folk med? Jeg velger å tro at flertallet gjør som meg, blir sinte og lei seg og oppgitte. Vi må huske at flertallet ikke tyr til kommentarfeltene, og de fleste som er oppegående nok velger å tenke seg om og holde fingrene unna tastaturet, fordi de ikke orker å krangle med duster. Men det finnes jo idioter over alt.

Jeg har egentlig sluttet å la meg sjokkere over hva voksne mennesker får seg til å skrive på internett under fullt navn, men noen ganger blir jeg fortsatt overrasket.

«Så slutt med dette barnslige tullet da. Vær den du er, trenger ikke flagge rævp*ling» var det en voksen mann som skrev på Trønder-Avisas facebookdeling av nyheten om flaggbrenningen. Hatkriminaliteten.

«Håper de brenner mange av dritten der», skrev en annen.

Til sånt – og alle deres meningsfeller – har jeg bare én ting å si. For å si det på et språk de forstår: Jævla idioter!