Gå til sidens hovedinnhold

Kast ut livbøyen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

I løpet av to døgn i uke 22, druknet det over 130 mennesker utenfor Libya. Kvinner, barn og menn i alle aldre tapte kappløpet om et bedre liv, på oppløpssiden.

Alarm Phone er en videreformidler av nødanrop fra flyktninger til havs. De fikk inn tre anrop om havsnød på to døgn. Den ene plastbåten, med 100 mennesker ombord, ble tvunget tilbake til Libya, en plastbåt med 40 mennesker blir bare borte og den siste, en falsk gummibåt, hadde 100 personer ombord hvor alle er bekreftet druknet og båten ble funnet flytende,på hodet, punktert.

Frontex, det europeiske grense- og kystvaktbyrå, har vært klar over alle disse tre konkrete situasjonene.

Mennesker flykter fra et aldeles grusomt og uoversiktlig humanitært overgrep. Vi lukker øynene og velger å ikke se, ikke forholde oss til det.

Dette er så langt unna. Det handler ikke om en av våre egne. De vil bare komme å ta noe som tilhører meg. De er så anneledes. Hjelp dem der de er. I overført betydning: De er ikke verdt å hjelpe.

Rødt vil beskytte retten til å bevege seg fritt over grenser for å søke beskyttelse. Vi anser dette som det absolutte minimum. Beskyttelse er en menneskerett vi alle har. Det er en rettighet vi har felles, ikke en faktor som separerer oss.

Den norske asylpolitikken er en av de strengeste i Europa. Anbefalinger fra FN tilsidesettes, og mennesker returneres ofte til konfliktrammede land.

I Norge, her i Trøndelag også, ser vi at også barn sendes ut av såkalt innvandringspolitiske hensyn, for å gi en signaleffekt til andre om ikke å komme til Norge.

Det skal ikke legges hindringer i veien for at mennesker kan komme til Norge og søke asyl. Ikke alle vil ha rett til å faktisk få asyl, men det skal og må være åpning for å søke. Utfordringen ligger i søknadsprossess og byråkrati, ikke hos den enkelte asylsøker.

Vi mener at barns rettigheter ikke skal kunne tilsidesettes av såkalte innvandringspolitiske hensyn og at Norge trekker seg ut av Schengenavtalen og Dublinkonvensjonen.

Norge må være pådriver for at europeiske land tar felles ansvar for å gi flyktninger beskyttelse. Mennesker drukner og vi står å ser på mens vi tviholder på livbøyen. Det er på tide at vi kaster den ut og ikke ser oss tilbake!

Kommentarer til denne saken