(Trønderdebatt)

Nyvalgt fylkesleder Ingvild Kjerkol har en stor jobb foran seg når hun skal gjenreise Trøndelag Ap. En jobb den erfarne stortingspolitikeren er fast bestemt på å klare fram mot stortingsvalget om knappe ett år. Det er en jobb som ingen misunner henne, og den er ikke gjort i en håndvending. Den handler om å røske opp i interne stridigheter som må begraves en gang for alle, skape tillit mellom Ap-medlemmer og ikke minst skape tillit til velgerne. Skal en dømme ut fra meningsmålingene nå i høst blir den jobben minst like stor, om ikke større, enn å bygge et nytt lag og skape en helt ny stemning i et fylkeslag som ligger nede med brukket rygg.

Den jobben har Kjerkol tatt fatt på. Nå skal hun ut til lokallagene i fylket og forsøke å få til en ny start i Trøndelag, etter bråket som har preget partiet de siste årene og som kulminerte med et svært så turbulent fylkesårsmøte i forrige måned.

Mandag møtte hun lokallaget i Trondheim, som det første møtet i en lang rekke møter med grasrota i partiet. Med på møtet i Trondheim var partisekretær Kjersti Stenseng. Overfor NRK la hun ikke skjul på at hun er bekymret for de dårlige meningsmålingene partier har i Trøndelag, og landet for øvrig. – Vi vinner ikke valget hvis vi ikke har et sterkt Trøndelag Arbeiderparti, og det er en felles jobb for oss, sa Stenseng til NRK før møtet.

Det forteller alt om hvor stort ansvar som hviler på Kjerkol sine skuldre, og forsåvidt hvilke forventninger partiapparatet i Oslo har til den nye fylkeslederen. Målet er regjeringsskifte, med ei Ap/Sp-styrt regjering som overtar regjeringskontorene etter Erna Solberg neste høst. Per i dag synes imidlertid den jobben vanskelig, ut fra meningsmålingene å dømme. Ap ser ut til å halvere seg i antall mandater i Trøndelag. Fra fire til to i valgkrets sør og fra to til en i nord, hvis dagens meningsmålinger slår til på valgdagen. Det vil i så fall være en katastrofe for partiet.

Kjerkol er ærlig på at jobben blir både stor og vanskelig, men er samtidig innstilt på å røske opp der det kreves. Det trengs mot til for å fullføre den jobben hun skal gjøre. Men med god støtte både fra Stenseng og ikke minst partileder Jonas Gahr Støre, har hun de beste forutsetninger. Men det haster. Det er under ett år igjen til valget, og Kjerkol har en lang turné framfor seg hvis hun skal besøke alle lokallagene for å røske opp i partiorganisasjonen og finne tilbake til Arbeiderpartiets sjel. Det er avgjørende at hun og resten av det nye fylkesstyret lykkes med den jobben hvis det skal være noe håp om et regjeringsskifte om ett år.