OBERSTDORF: VM kunne ikke ha blitt avgjort på en mer dramatisk måte enn det som skjedde søndag ettermiddag. Til oppløpet var tre av favorittene samlet. Aleksandr Bolsjunov, Johannes Høsflot Klæbo, og Emil Iversen. Russeren fremst, og var foran i det korridoren begynte. Klæbo ble skvist litt på utsiden i stor fart. Så tett på russeren kom Klæbo at staven til Bolsjunov gikk mellom beina på trønderen og brakk.

Bolsjunov var dermed sjanseløs og ble også passert av Iversen som trodde han hadde vunnet sølv.

– Jeg har tatt sølv, noen annet tenker jeg ikke på, og sølv smaker litt som gull. Jeg har ikke lyktes så bra tidligere, og jeg det er mange som håper og forventer mye av meg. I dag tror jeg alle som heier på meg synes sølv er godt som gull. Jeg er jævla glad, sa Iversen til NRK etter løpet.

I målområdet var Bolsjunov i tårer og rapportene om at det russiske laget hadde protestert om avgjørelsen kom fort.

– Jeg følte at han ville skvise meg ut. Han skar ut, men det var jo mye plass på hans venstre side. Jeg har fått beskjed om at jeg vant. Det blir tungt hvis jeg blir disket, sa Klæbo til NRK.

Og like etter klokken 16:00 kom juryens avgjørelse: Klæbo var diskvalifisert, og Emil Iversen ble dermed tildelt gullet. Norges klage på juryens avgjørelse ble ikke tatt til følge.

Klæbo forlot stadionen. Naturligvis svært skuffet.

Iversen: – Endelig traff jeg

– Endelig har jeg truffet med formen i et mesterskap. Det er deilig å få et individuelt sølv. Det satt langt inne og er en stor dag for meg. Jeg var pigg, og kanskje litt heldig at det ikke blir bronse. Sølv er som gull, og nå skal jeg feire, sier Iversen.

– Hvordan feirer du?

– Det blir ikke delt med NRK1. Det blir bare delt med mine nærmeste, gliste Iversen.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum gjorde det klart at han var helt uenig i avgjørelsen, men var veldig opptatt av å gi Iversen velfortjent skryt for et rått løp.

– Jeg vil starte med å si at jeg er ekstremt stolt over Emil Iversen. Han vinner sin første individuelle medalje, og det er mye som har skjedd som tar bort fokuset på det. Jeg er ekstremt fornøyd med han, så er det lett at det drukner i alt det som har skjedd ved målgang her.

Slik var femmila

Det var duket for den siste VM-distansen i mesterskapet. Skulle Emil Iversen, som leverte en strålende andreetappe under stafetten på fredag, få drømmen om individuell medalje oppfylt måtte det skje på femmila.

– Jeg skal ta med meg dette og prøve å avslutte mesterskapet med en god femmil. Det kan bli et drømmemesterskap, men det er mye som skal klaffe. Jeg er veldig godt forberedt og jeg får ikke gjort så mye mer enn det, sa Iversen etter stafetten.

Misfornøyd med Bolsjunov

Etter tre runder var feltet fremdeles godt samlet, og Iversen holdt seg godt posisjonert uten å måtte bruke for mye krefter. Ved inngangen til runde fire ble det litt munnhuggeri mellom Iversen og forhåndsfavoritt Aleksandr Bolsjunov som kom litt tett på hverandre.

Halvveis seilte russeren i tet inn på femte runde. Ingen valgte å bytte ski i frykt for at russeren skulle få luke. Med Iivo Niskanen i rygg satte Bolsjunov opp tempoet, men Iversen og de andre nordmennene hang på og duoen klarte ikke å sprekke feltet.

Inn mot sjette runde gikk Niskanen i tet og inn for å bytte ski. Bolsjunov gikk rett fram. Iversen og Hans Christer Holund fulgte. Johannes Høsflot Klæbo valgte å bytte, og cirka 15 sekunder skilte de som byttet opp til Bolsjunov. Et forsprang Klæbo tettet mer eller mindre umiddelbart.

Med regn i luften kunne de løperne som ikke hadde byttet ski få en fordel inn mot nest siste runde, men Niskanen satte press på konkurrentene og gikk tøft i front.

Da Iversen og Bolsjunov byttet ski etter sjette runde gikk de ut 16 sekunder bak Klæbo som da var i front. Russeren var god drahjelp for meråkerbyggen som ikke brukte lang tid på å tette luken. Da gikk Iversen opp og dro, og da så selv Bolsjunov tung ut. Virket ekstremt pigg, Iversen!

– Iversen har los på femmilsgull nå, sa Torgeir Bjørn fra kommentatorbua.

LES OGSÅ: Norges langrennssjef: – Klæbo-disken er blitt jusmat

Ideelt før siste runde

Seks løpere skilte seg ut: Iversen, Klæbo, Holund, Bolsjunov, Niskanen og svenske Burrman utgjorde lederfeltet inn på siste runde. Enn så lenge ingen dro lå ting svært godt an for de to trønderne, og særlig spurtkanonen Klæbo. Et støtt var ventet å komme i siste bakke, men da de nærmet seg toppen var det fire nordmenn og Bolsjunov i tet. Kruger hadde hentet seg inn. Niskanen og Burrman var hektet av. I utforkjøringen satte Bolsjunov fart. Iversen og Klæbo hakk i hæl.

De gjorde også opp oppløpet hvor Iversen ble hengende litt bakpå. Bolsjunov valgte sport, og med Klæbo på bakskiene ble trønderen nødt til å gå på innsiden og var bortpå russeren som brakk staven. Klæbo spurtet forbi og var først over målstreken. Også Iversen passerte russeren.