Korona stoppet latteren ved Turnéteateret. I stedet blir det frodig fortellerteater

RAMSALT: Tett fulgt av musikken til Karoline Brevik på cello og Knut Anders Vestad på piano gir Tore B. Granås stemmer til et rikt persongalleri i en ramsalt seilas som skal koste noen livet, og for andre gi ny mening til det livet de lever.

RAMSALT: Tett fulgt av musikken til Karoline Brevik på cello og Knut Anders Vestad på piano gir Tore B. Granås stemmer til et rikt persongalleri i en ramsalt seilas som skal koste noen livet, og for andre gi ny mening til det livet de lever. Foto:

Tore B. Granås skulle spilt komedie med Turnéteateret i september. Istedenfor blir det frodig fortellerteater om kystmiljø, mismot og sterke samhold i Johan Bojers «Den siste viking» .

DEL

VERDAL: – En komedie trenger flere publikummere i salen som kan flire i lag for at det skal funke, en annen energi. En dramatisk opplesning, er ikke avhengig av antall publikummere, sier skuespiller Tore B. Granås som tirsdag kveld gikk på scenen på Teaterhuset i Verdal for premieren av Johan Bojers «Den siste viking».

På vegen igjen

Turnéteateret har vært nødt til å endre på de opprinnelige planene på grunn av koronasituasjonen. Det meste er skjøvet frem i tid. Også komedien Granås egentlig skulle spilt i akkurat nå. Hvilken komedie det er snakk om, er foreløpig hemmelig.

– «Den siste viking» er et godt alternativ å starte høstens turnevirksomhet med, mener Granås, som har fremført monologen flere ganger tidligere, mest i Nord-Norge i forbindelse med merkevarebygging av Turnéteateret.

Nå er det klart for i utgangspunktet 14 forestillinger i Trøndelag.

– Det er på tide og veldig passende å turnere i Trøndelag der vi hører hjemme, og det blir godt å komme på vegen igjen.

Ramsalt

Romanen «Den siste viking» gir en mangfoldig skildring av et kystmiljø, hvor folket er avhengig av lofotfisket for å livberge seg. Handlingen i romanen bygger på blant annet det historiske slaget i Trollfjorden i 1890, mellom dampbåteierne og robåtfiskerne.

– Bojers skildring av fiskerne fra Rissa som risikerte livet for å ro på fiske til Lofoten, er fantastisk. Det samme med persongalleriet hans. Det fascinerer meg, sier Granås som gir stemmer til et rikt persongalleri i en ramsalt seilas.

Fakta «Den siste viking» ved Turnéteateret

  • Basert på romanen «Den siste viking» skrevet av Johan Bojer i 1921
  • Dramatisering og regi: Nora Evensen
  • Cello: Karoline Brevik
  • Med: Tore B. Granås
  • Illustrasjoner: Kaare Espolin Johnson
  • Premiere på Teaterhuset i Verdal: 15. september
  • Turnéplan: Flatanger (17/9), Stjørdal (18/9), Selbu (19/9), Steinkjer (20/9), Namsos (22/9), Leka (23/9), Åfjord (27/9), Indre Fosen (28/9), Ørland (29/9), Orkland (30/9), Frøya (1/10), Skaun (2/10), Malvik (4/10)

Dramatisk

Under oppsettingen av «Den siste viking» i Stadsbygd i 2007, hadde Nora Evensen, dagens teatersjef ved Turnéteateret, regien, Knut Anders Vestad laget musikken, mens Tore B. Granås var med som skuespiller. Alle som frilansere. Da det ikke ble flere år med prosjektet i Stadsbygd, laget de tre i 2010 en komprimert versjon av «Den siste viking», en timeslang versjon med tonefølge med piano og cello. Den fikk de solgt blant annet til «Den kulturelle spaserstokken». Så lå forestillinga brakk i noen år før deres veger igjen krysset hverandre på Turnéteateret.

– Tilbakemeldingen fra dem som har lest boka og sett forestillingen, er at vi har fått med oss essensen. Og sammen med musikken og stemningen vi formidler, er det mulig å se for seg båtene, bølgene og hverdagsmenneskene som på hvert sitt vis kjempet for å holde liv i seg selv og familien sin, sier Granås.

Sympati

Uten sammenligning for øvrig, men apropos det å ha til smør på brødet. Tore B. Granås sier han tenker mye på frilansskuespillerne som ikke har vært like heldige med utslaget av koronasituasjonen som ham og andre med fast ansettelse.

– Jeg vil gjerne sende en sympatierklæring til dem. Jeg var selv frilansskuespiller i 16 år, så jeg vet litt om hvor vanskelig det kan være å få endene til å møtes.

Ved Turnéteateret hadde man ingen storproduksjon på vegen da det smalt, ikke var det planlagt noen storproduksjon heller, og man har unngått permitteringer.

– I fare for å virke usympatisk overfor dem som ha det tøft; for meg ble det bare en ufrivillig lang sommerferie. Men det er klart, det beste er å få spille og være på vegen. Det skal bli godt å få komme i gang igjen, og jeg tror publikum også er glade for at vi kommer, sier Granås.

Artikkeltags