Hvor trøndersk er fylkesmann Inge Ryan?

I forbindelse med identitetsdebatten Nina Wester dro i gang i Trønder-Avisa forrige helg, har Trønder-Avisa laget en uhøytidelig trønder-test. For å teste testen, lot vi fylkesmann Inge Ryan være prøvekanin.
Kultur

Som oppvarming understreker fylkesmannen at han føler seg nordtrøndersk. Han mener at han kjenner seg selv igjen i det han kaller nordtrøndersk tankegang.

– Jeg skjemmes absolutt ikke av det. Det å ha en identitet og føle tilhørighet til noe er et kvalitetsstempel, sier han.

Ryan åpner med å krysse av for D.D.E. i valget mellom namsosingene eller eksil-trønderne. Ikke så overraskende som når han rett etterpå velger seg kjøttsuppe over trøndernes elskede sodd.

– Jeg har sterke minner fra min mors kjøttsuppe i Overhalla. Den overgår det meste, sier Ryan.

Deretter velger han seg skjegg over bart, men innrømmer at han sjelden har anlagt noen av delene, utover de gangene han har vært på hytta uten barberutstyr.


Fylkesmannen foretrekker trøndersk Dahls over bergensernes Hansa-brygg, og trekker heller til revyscenen enn til teatret. Så overrasker han igjen – i stereotypiens navn. Den tidligere fotballdommeren går heller på kino enn Rosenborg-kamp.

– Det har ene og alene med at jeg synes dagens fotballpublikum er udisiplinerte. Jeg er lei av stygge tilrop og manglende folkeskikk. Det gjelder absolutt ikke RBK-fansen spesielt. Men jeg ser heller fotball uforstyrret på TV, sier han.

Åge Aleksandersen over Sivert Høyem mener han er et lett valg, mens han sliter lenge før han faller på Olav Duun over Jo Nesbø.

– Det var skikkelig vanskelig. Jeg har et godt forhold til begge, men det er to veldig forskjellige forfattere. Her må lokalpatriotismen vinne, konkluderer han.


I valget mellom Prøysen og Rotmo, derimot, er han tydeligere.

– Jeg har hatt mange fine stunder med Hans Rotmo, og velger meg ham. Selv om han har vært litt dristig i det siste, sier han.

– Bestikk eller «hainnfeinn»?

– Hva er «hainnfeinn»?! Det var et nytt ord for meg. Det hørtes ut som noe fra Langtvekkistan.

Fylkesmannen velger klassikeren Volvo 240 over den klassiske Bobla. Av den enkle grunn at han, ifølge seg selv, ikke får plass til sin lange kropp i noe annet enn en 240.

Han velger seg Northug over Sundby, og som gammel lærer går han for reale tresko over plastikk-crocs.

– Det var en del av uniformen da jeg var lærer i Skorovass på 70-tallet.


Mannen med egen cognac-automat på gutterommet avstår naturligvis fra karsk, men tviholder på moltekremen. Selv om han kun fikk hanket inn tre–fire kilo av det trønderske gullet mellom et par møter i Namdalen i høst. Og svaret kommer kontant i valget mellom svartkaffe eller caffe latte:

– Svart kaffe. Jeg har aldri likt O'Boy ...

Avslutningsvis velger han å krysse av for fjelltur, men innrømmer at han nok tilbringer mer tid i sofaen enn i lyngen.

Ifølge Trønder-Avisas trønder-test er nordtrøndernes fylkesmann Inge Ryan dermed 78 prosent trønder, og bør kunne godkjennes til embetet.


Hvor mye trønder er du?

Lurer du på hvor mye trønder du egentlig er? Ta vår uhøytidelige test og finn det ut.