Hilmarprisen til Fjellheim

Frode Fjellheim mottar Hilmar Alexandersens musikkpris for 2015 i Steinkjer i dag.

Fra Steinkjer til Kina: Årets prisvinner Frode Fjellheim reiser til Shanghai i morgen, og skal ut på en ukelang turné i Kina.   Foto: Ellen Marie Stølan

Kultur

Årets utgave av Hilmarfestivalen tyvstarter lørdag, og utdelingen av Hilmarprisen skjer i forbindelse med åpningen av Steinkjer kunstforenings utstilling i Regimentsboligen. Prisen tildeles for fremme av interesse for folkemusikk.

– Både prisen i seg selv og festivalen i seg selv er en etablert institusjon. Mange dyktige folk har fått prisen før meg, så det er både flott, artig og hyggelig å være på en sånn liste. For meg betyr det også mye når det poengteres at det samiske er en del av den trønderske, regionale kulturen, sier Frode Fjellheim, som bor i Trondheim.

10.000 kroner

Jury og prisutdeler er Stiftelsen Hilmar Alexandersen, sammen med Nord-Trøndelag fylkeskommune og Steinkjer kommune.

– Prisen består av et pengebeløp, ti tusen kroner, og plakat. I år deles den ut av fylkesordfører Pål Sæther Eiden, opplyser Johan Einar Bjerkem, festivalsjef og sekretær for juryen.

Fjellheim har en svært allsidig musikkbakgrunn, med piano/keyboard som hovedinstrument, og som både musiker, komponist, arrangør, lærebokforfatter og produsent. 56-åringen ble født i Mosjøen og vokste opp i Karasjok. Han har sørsamisk familiebakgrunn med røtter til Røros-distriktet – og er sterkt knyttet til sørsamisk joik. I 2010 ble han ansatt som professor i musikk ved HiNT i Levanger.

Til Kina i morgen

I juryens begrunnelse framheves det blant annet at Fjellheim har gjort banebrytende arbeid for den sørsamiske musikktradisjonen generelt – og også gjort den kjent over store deler av verden.

I morgen drar årets prisvinner til Asia.

– Dessverre kan jeg ikke være til stede under selve Hilmarfestivalen. Søndag reiser jeg til Shanghai. Turneen i Kina varer en ukes tid. Der får jeg med meg en gjeng dyktige kinesiske musikere, sier Fjellheim, som ikke minst er kjent for å ha komponert den joikbaserte åpningssangen «Vuelie» i Disneys prisbelønte filmsuksess «Frost/Frozen».

– Vi håper på en Frode Fjellheim-konsert under Hilmarfestivalen i 2016, men så langt har vi bare pratet løst med ham om det, sier festivalsjef Johan Einar Bjerkem.