Et hjem for musikalsk rus

Champagne, ballkjoler og lett musikk skal få Kimen kulturhus til å sprudle i seks marsdager.

Super-operette: Kimen kulturhus i Stjørdal blir arena for den famøse operetten «Flaggermusen» i mars. Foto: Harald Sæterøy  Foto: Harald Sæterøy

Kultur

Det er slutt på byggeballene mellom malingspann og plankestabler i Stjørdal. Nå skal innsmigrende damer i lekre ballkjoler og herrer i kjole og hvitt spille ut en helaftens operette i sober ramme.

Operasjef Randi Spets lover feststemning når Flaggermusens lette toner smyger seg inn i hodene på et feststemt publikum.

– Operettenes operette. Midt i Trøndelag. En profesjonell forestilling med med lokale og nasjonale størrelser, sier hun henrykt.

Opera Trøndelag gjør seg altså klar til et stort løft. Apetittvekkeren, prins Orlofskys byggeball, ble servert i disse årene da Kimen var under bygging.

Sjarmerende opera

Nå serveres hovedretten. Den 3. mars er det premiere på en fullskala operaforestilling i Kimen kulturhus. «Flaggermusen», skrevet av Johan Strauss d.y. ble fremført første gang ved Theater an der Wien i 1874. Den er en sammenfatning av byens voldsomme hang til gode fester, og fungerte som en munter virkelighetsflukt i vanskelige tider. Denne operetten innvarslet operettens storhetstid, med Wien som et naturlig hjem for sjangeren.

– Flaggermusen regnes som en av Europas mest populære verker. Operetten har en sjarmerende, innsmigrende og lett musikk. Melodiene er blitte en del av vår europeiske kulturarv, sier Randi Spets.

Nå skal den altså få feste i Trøndelag, med prominente musikere og sangere fra Trøndelag som danner operaorkester og operakor.

– Vi har gode navn som har vært med på Olav Engelbretson på Steinvikhollmen, sier Randi Spets. Vigdis Unsgård, Ann Helen Moen, Henrik Engelsvik og Trond Hallstein Moe er med, for å nevne noen. Mangeårig regissør på Steinvikholmen, Roald Rørvik, har regien.

Forestillingen har vært planlagt i to år. Forrige lørdag ble billettene lagt ut for salg.

Steinvikholmen

Det er ennå ikke klart om det blir noen forestilling på Steinvikholmen i 2016.

– Vi må gjøre ferdig regnskapet først. Vi har ikke fått styrket økonomien gjennom statsbudsjettet. Uansett har vi ikke mulighet til mer enn en forestilling hver år, og Flaggermusen krever mye ressurser, sier Spets, uten at hun vil konkludere med at Olav Engelbretsson av den grunn tar pause neste år.