Midtvinterdansen lokker dem til Verdal

De skjerper fingrene og finner fram fiolinen og pianoet, Einar Olav Larsen og Daniel Røssing. Midtvinterdansen lokker dem til Verdalsøra skole første helga i februar.

  Foto: Per Magne Midjo

På neste søndags gallakonsert søndag får Midtvinterdansens kursdeltaker spille klassikeren «Bergrosa» sammen med Sven Nyhus.  Foto: Harald Sæterøy

Kultur

Festivalen har for lengst etablert seg som en populær, nordisk folkemusikkfestival der tradisjonell folkemusikk møter nyskapende uttrykk. I tre dager til ende, fra fredag 5. februar, samles folkemusikere fra hele Norden til samspill, kurs og konserter.

Musikk, sang og dans

– Det blir musikk, sang, leik, lokal dansetradisjon og hallingdans i flere varianter med 250 barn og unge og 30 artister og instruktører. Det blir kurs, konserter og sosialt samvær. Så absolutt noe å se fram til, mener Midtvinterdansens store høvding, Geir Egil Larsen.

Etter at Einar Olav Larsen og Daniel Røssing har spilt seg ferdig på neste fredags åpningskonsert, sammen med Kristian Bugge, Ingvild Blæsterdalen og deltakere fra RETHINK Folk Music går det slag i slag med artister fra øverste hylle i sine musikksjangre.

Kommer i variasjoner

I tur og orden kommer Frode Fjellheim, Runa Hestad Jenssen, Martin Myhr, Mauno Järvelä, Gjermund Larsen og Sven Nyhus, for å nevne noen, på scenen. De kommer i flere variasjoner.

– Det er spesielt viktig å nevne Sven Nyhus, en levende legende av en folkemusiker fra Røros. Han skal delta på konsertene både lørdag og søndag – og er med på dansespilling lørdags kveld. Og på Gallakonserten søndag får alle kursdeltakerne spille «Bergrosa», valsen som han er så kjent for, sammen med Sven, forteller Larsen.

«Opening Vuelie»

På den samme gallakonserten får også være med å spille «Opening Vuelie», åpningslåten til Disney-filmen «Frozen», sammen med Frode Fjellheim.

– Det blir det hele tatt mye å glede seg. Det kommer spellemenn fra Kaustinen i Finland, kulturskolelever fra Århus i Danmark og som alltid deltar flere riksspellemenn og instruktører fra Sverige. Glede dere til neste helg, smiler Midtvinterdansens festivalsjef, Geir Egil Larsen.