Denne saken ble en av de mest leste på t-a.no i 2016:

Fant romersk vikinglønn på Ronglan

Johann Eriksen ble kvalm da han fikk vite hva det var han hadde funnet på beitelandet på Ronglan. – Det der topper jeg neppe, sier han.

Sjeldent funn: Johann Eriksen (midten) fant en sjelden bysantinsk mynt på gården hos Einar Veie (t.h.) på Ronglan i Levanger. Nå leter Eriksen etter flere kulturminner sammen med Kent Moe. 

1000 år: Sølvmynten ble preget for keiserne Konstantin VII og Romanus I mellom 913 og 959 e.Kr. i Bysants (Istanbul), og er den sjette funnet i Norge. 

Kultur

Han har allerede funnet mange spennende kulturminner med metalldetektoren sin, men ingenting topper turen i forrige uke.

– Detektoren pep veldig, og jeg tenkte at det sikkert bare var aluminiumsfolie eller noe. Jeg gravde fram en leireklump som jeg tok med hjem. Da mynten kom til syne, skjønte jeg at dette var spesielt, sier Johann Eriksen.

Ble uvel

Han er selv myntsamler og hadde aldri sett noe lignende tidligere. Så med god hjelp fra detektorkompiser kom svaret til slutt på epost.

– Da jeg åpnet lenken og så hva det faktisk var jeg hadde funnet, ble jeg kvalm. Det er utrolig spennende å kunne bidra til å belyse historien på denne måten, sier han.

Les mer:  Enormt myntfunn førte til 70 års skattejakt

Les mer:  Sjeldent vikingfunn i Steinkjer

Svært sjeldent

Fra leireklumpen Eriksen tok med seg hjem, dukket nemlig en bysantinsk mynt fram. Ifølge førsteamanuensis og myntforsker ved NTNU Vitenskapsmuseet, Jon Anders Risvaag, dukker ikke disse myntene fram hver dag.

– Dette er faktisk et svært sjeldent funn. Så vidt jeg kjenner til er det funnet fire bysantinske sølvmynter i Sør-Norge og en i Nordland, men ingen i Trøndelag, sier han.

Vikingsuvenir

Eriksen tok straks kontakt med fylkesarkeolog Lars Forseth som også er begeistret for funnet.

– Det er så sjeldent at vi ikke helt vet hvordan vi skal lese det. Kanskje hadde en viking med seg mynten som minne etter å ha vært i Sverige, Russland eller Bysants. Den ble nok ikke brukst om betaling her i landet, og er nok mest sannsynlig mistet på Ronglan. Den kommer neppe fra en grav, siden den er fra en periode hvor man slutter å legge gjenstander i graven med den døde, sier Forseth, som kommer til å sende mynten videre til vitenskapsmuseet når den er ferdig registrert.

Ny brikke

Mynteksperten ved museet er glad for å få en ny brikke i det store puslespillet.

– Som historisk kilde er funnet veldig interessant både fordi mynten bidrar til å utfylle et større bilde om blant annet handel og vareutveksling både regionalt og i et europeisk perspektiv. Mynten har nok fått sitt siste stoppested i Nord-Trøndelag via alle de kronglete handelsveiene, og kanskje et plyndringstokt eller to, gjennom Europa før den ble omgjort til smykke, sier Risvaag.

Mye historie

Grunneier Einar Veie synes det er stas at noe sånt ble funnet på hans gård.

– Jeg er femte generasjon som driver her, og kan ikke huske at det er funnet noe spesielt her tidligere. Men det er et område som er rikt på historie, og jeg tror det har gått ferdsel forbi her i mange hundre år sier han, og legger til at han ikke er redd for å la «metalldetektorister» søke på åkrene hans.

Også fylkesarkeologen kan betrygge Veie:

– Vi kommer ikke til å gjøre noen arkeologisk undersøkelse av funnstedet, og slike funn medfører ingen kostnader for grunneier, sier Forseth.

Relaterte saker:

Enormt myntfunn førte til 70 års skattejakt

Fra 1882 og helt fram til 1953 ble det funnet mengder med utenlandske sølvmynter fra vikingtid ved en liten husmannsplass i Verdal.

Sjeldent vikingfunn i Steinkjer

Sjekk denne Torshammeren Magne Øksnes fant i påska. Det er det 14. kjente funnet i Norge, og muligens den første funnet i Trøndelag.

Da detektorgutta løftet på gresstorva fikk de seg en overraskelse fra 1532

Det ble full klaff for detektorgutta da de sveipet over dyrkamarka til Lund gård.

Kan ha funnet ukjent vikingsted i Canada

Et arkeologisk funn kan være en ny bekreftelse på vikingers tilstedeværelse i Nord-Amerika – nesten 60 år etter at Helge Ingstad fant L'Anse aux Meadows.

Helleristningene på Bardal i historisk nattlys

Tirsdag kveld lyste arkeologene opp i historien på Bardal, og både publikum og arkeologer fikk seg en uventet opplevelse.

Finn fant fantastisk fine fortidsminner

Investerte i ny metallsøker – fant 11 gjenstander fra eldre jernalder i Steinkjer

Bygger tømmerhus i oldemors hage

Trude Larsen og Steinar Aurstad ville bo på landet. Nå stortrives de i sitt nye tømmerhus på hjemplassen til Trudes oldemor.