Steinar Ofsdal er vinner av Hilmarprisen 2016

Professoren ved Norges musikkhøgskole får tildelt prisen i Steinkjer 11. november.

Steinar Ofsdal mottar Hilmarprisen i Steinkjer på fredag. Bildet er tatt i 2008.  Foto: Helge Mikalsen

Kultur

Det melder prisjuryen selv i en pressemelding mandag.

Hilmar Alexandersens musikkpris deles ut til minne om folkemusikeren Hilmar Alexandersen, og er et samarbeid mellom Steinkjer kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune. Prisen tildeles for fremme av interesse for folkemusikk.

Prisen blir delt ut under den tradisjonsrike Spellmannsmønstringa på Hilmarfestivalen fredag 11. november på Dampsaga Kulturhus i Steinkjer, står det i pressemeldingen.

Mest kjent som føytespiller

– Ofsdal er mest kjent som fløytespiller, men spiller også hardingfele, cello, bass og munnharpe. Blokkfløyta ble hovedinstrumentet da han i 1968 startet sine musikkstudier ved Orff-instituttet i Salzburg. Studiene tok for seg musikk fra barokk og renessanse, men det var folkemusikken Ofsdal ble introdusert for på landskappleiken samme år som skulle bli hans hovedgeskjeft videre, står det i pressemeldingen.

Siden har Ofsdal hatt en lang utøvende karriere med særlig fokus på fløyter, norsk folkemusikk og folkemusikk fra mange kulturer.

Han har mottatt tre Spellemannspriser, og har drevet utstrakt konsertvirksomhet i en rekke land. Han har også komponert mye musikk, hovedsakelig for film og teater. Siden 1989 har han vært medlem av folkemusikkgruppa Bukkene Bruse

Ofsdal har undervist på Norges musikkhøgskole siden 2002 og leder fra 2010 folkemusikkstudiet ved skolen.

Tidligere vinnere av Hilmarprisen er:

Susanne Lundeng 1991, Knut Hamre 1992, Leif Inge Schjølberg 1993, Hans Brimi 1995, Sven Nyhus 1999, Petter Andreas Røstad sen. kvartett 2003, Geir Egil Larsen 2004, Majorstuen 2005, Annbjørg Lien 2006, Knut Buen 2007, Gunnar Stubseid 2008, Martin Myhr 2009, Kirsten Bråten Berg 2010, Einar Olav Larsen 2011, Sigrid Moldestad 2012, Arne M. Sølvberg 2013, Gjermund Larsen 2014 og Frode Fjellheim 2015.

Prisen blir delt ut til minne om den store Spellmannannen Hilmar Alexandersen (1902 – 1993).

Relaterte saker:

Hilmarprisen til Fjellheim

Frode Fjellheim mottar Hilmar Alexandersens musikkpris for 2015 i Steinkjer i dag.

Fjellheim får Hilmar Alexandersens musikkpris

Frode Fjellheim fra Mosjøen får Hilmarprisen for 2015.

Sølvberg får Hilmarprisen

Hilmarprisen 2013 går i år til Arne M. Sølvberg (63) fra Stryn.