Fylkets kulturpris går til Kari Stai

Nord-Trøndelag fylkeskommune sin kulturpris for 2016 er delt ut i Steinkjer.

Fylkesråd for kultur, May Britt Lagesen, delte ut prisen til Kari Stai (i midten) sammen med juryleder Pål Sæther Eiden.   Foto: Marius Langfjord

Kari Stai har skapt karakterene Jakob og Neikob. 

Kultur

Fylkestinget er samlet seg til årets siste ting og tirsdag var det duket for å dele ut fylkeskulturprisen til noen som har gjort en «særskilt og fremragende innsats for kulturlivet i Nord-Trøndelag. Mottakere må ha gjort en spesiell innsats for å spre nordtrøndersk kultur til et nasjonalt eller internasjonalt publikum».

Den som mottar prisen i år er Kari Stai. Hun mottar 30.000 kroner og stauen «Jækta» av kunstner Nils Aas.

Stai kommer fra Inderøya og er både illustratør, forfatter og biledkunstner. Hun er mest kjent for å ha skrevet bøkene om Jakob og Neikob som er solgt til både India, Danmark, Frankrike og flere andre land. Hun har tidligere mottat Kulturdepartementets debutantpris, Brage-prisen og Kritikerprisen.

– Jeg er veldig takknemlig og dette viser at barnelitteraturen står høyt i Nord-Trøndelag, innledet Stai sin takketale med.

Juryen skriver at Stai får prisen med følgende grunn:

«Det har i det siste vore ein debatt om kva som er god og mindre god barnelitteratur. Det er heller ikkje heilt enkelt å skapa eit univers, eit språk, og bilete som tar barn nok på alvor. Det greier prisvinnaren med glans.

I år går fylkeskulturprisen til ein kunstnar som har heva statusen til barnelitteratur. Ho har gitt born og vaksne grunn til å forvente kvalitet. Med svært presise redskap lagar ho unike rom for oppleving, tanke, ettertanke og samtale.

Juryen legg og vekt på at Stai i ei rekke prosjekt i regionen har bidratt med kvalitet og utviklingskraft. Samarbeidet med Nord-Trøndelag Teater om å få Jakob og Neikob på scenen er eit døme på det.»

Relaterte saker:

Motorpsycho fikk fylkets kulturpris

Med så mange gode kandidater å velge mellom, hadde fylkeskommunen nesten et luksusproblem.

Stai får årets kulturpris

Inderøy kommune tildeler Kari Stai kulturprisen 2014.

Heder til bibliotekene i Nord-Trøndelag

Prosjektet «Nord-Trøndelag leser høyt» har vunnet Biblioteksentralens formidlingspris på en halv million kroner.