Asmund Bjørken hedres på Gofotfestivalen

Når gammeldansfolket samles på Gofotfestivalen på Scandic Hell den 17. og 18. februar, vil de også hedre Asmund Bjørken med Gofotfestivalens gammeldanspris.

Får heder: Jazz og gammeldans-veteranen Asmund Bjørken var sentral i hagergrynkompaniets Adventsmatine i 2016.   Foto: Tommy Leonhardsen

Kultur

Asmund Bjørken (83) har spilt til dans i mer enn 70 år, og har bidratt til å få fram folks gofot både med trekkspillet og saksofonen – gammeldans og jazz. Bjørken ga ut sin første plate allerede i 1963.

Fram til i dag er det blitt cirka 15 plateinnspillinger med gammeldans og jazz. Han har også vært med på et 30-talls andre plateinnspillinger.

Verdalingen flyttet til Trondheim i 1957 og bodde der i til sammen 40 år før har flyttet tilbake til Verdal.

Har fått en rekke priser

— Jeg har aldri vært profesjonell musiker, men til tross for at jeg fikk utlevert lite vett, har jeg berget meg, sier Asmund Bjørken.

Opp gjennom årene har han vært medlem i en rekke band/orkester og har spilt til dans og på konserter over hele landet og i flere verdensdeler.

Opp gjennom årene har Bjørken fått en rekke priser blant andre Buddyprisen, Nord-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris, Verdal kommunes kulturpris, Trondheim jazzfestivals ærespris og Kongens fortjenestemedalje. Asmund Bjørken tildeles Gofotfestivalens gammeldanspris under lørdagens konsert.

Ti orkester

Hele ti orkester deltar på årets Gofotfestival. Disse er Arnsteins, PA Røstads orkester m/ Asmund Bjørken og Ove Bjørken, Ole Bjarnes, Øivind Farmens trio, Jan Terjes, Gränslåt, Tømmerdalens, Elvetuns, Selbu Felebyggerlag og en rekke gjesteartister.

Vikings gjenoppstår

På 1950- og 1960-tallet herjet gitarbandet Vikings på landets danselokaler. Under årets Gofotfestival får vi igjen kunne stifte bekjentskap med det kjente gitarbandet.