Stipend til tre unge kunstnere

Fylkestingets kunststipend ble onsdag delt ut til tre unge nordtrøndere.

Stipendmottakere: Dagne Aurora Karevoll (t.v.), Daniel Norum og Julie Ebbing er tildelt fylkestingets kunststipend.  Foto: NTFK/Mona J. Andersson

Fakta: Fylkestingets kunststipend

Tidligere mottakere av fylkestingets kunststipend

 • 2016: Solveig Lønseth, billedkunstner, Ann Kathrin Røsvik Granhus, danser, Bendik Sjømæling Nordgaard, skuespiller og Jørgen Skogmo, musiker.
 • 2015:Jan Filip Fahlstrøm, danser, Cecilie Bjørgås Jordheim, kunstner, Ragne Grande, skuespiller, og Adrian Løseth Waade.
 • 2014: Kristoffer Sagmo Aalberg, skuespiller, Kenneth Carlson, danser, Håkon Berre, musiker og Gunnhild Uddu Ystad, billedkunstner
 • 2013: Daniel Hovik, popmusikk, Camilla Stenhoff Vist, klassisk sang, Jon Rune Strøm, jazz, Martine Grande, billedkunst, forfatter og animatør
 • 2012: Ann Iren Buan, billedkunst, Gudrun Austli, filmproduksjon, Ola Marius Ryan, klassisk sang, Dag Erik Knedal Andersen, jazz
 • 2011: Maria Hatling, design, Kenneth Homstad, scenekunst, Eva Holm Foosnæs, komponering, Eivind Hofstad Evjemo, forfatter
 • 2010: Kjetil Støa, operasanger, Lowri Rees, filmskaper, Eirik Øien, musiker, Stina Moltu, musiker
 • 2009: Håvard Kalseth, skuespiller, koreograf, kostymedesigner, Stian Westwrhus, soloartist, Maija Skille, operasanger, komponist, Tonje Høydahl, tekstildesigner
 • 2008: Nina Wester, dramatiker, regissør, Eirik Hegdal, saksofonist, komponist, Evy Kasseth Røseten, skuespiller, Gjermund Larsen, musiker, komponist
 • 2007: Anders Sletvold Moe, billedkunstner, Ingrid Storholmen, forfatter, Askil Holm, musiker, låtskriver, Ingrid Bolsø Berdal, skuespiller
 • 2006: Sissel Vera Pettersen, jazzmusiker, komponist, billedkunstner, Einar Olav Larsen, musiker, Øyvind Brandtsegg, musiker, komponist, Ola Fjellvikås, sanger, sceneartist
 • 2005: Carl Frode Tiller, forfatter, Erling Skaufel, musiker, Stian Dahlslett, illustrasjon, konsertdesigner, Tone Søyset Døving, skuespiller
Kultur

Under en markering ved Kunstmuseet i Namsos onsdag kveld ble tre unge nordtrønderske kunstnere tildelt kunststipend fra fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Kunststipendet for 2017 gikk til sanger Daniel Norum og billedkunstnerne Dagne Aurora Karevoll og Julie Ebbing.

Disse ble utdelt under en markering ved Kunstmuseet i Namsos onsdag kveld.

Ifølge fylkeskommunen retter stipendet seg mot unge mennesker med høyere kunst- eller kulturutdanning, eller unge mennesker som har fått nasjonal eller internasjonal anerkjennelse.

Mottakerne skal gis inspirasjon og mulighet til å produsere kunst, eksponere seg eller videreutvikle seg. Stipendet kan gis til unge mennesker mellom 20-35 år som enten er født eller bosatt i Nord-Trøndelag, eller har en annen tilknytning til fylket.

Dette sa juryen om stipendvinnerne:

Daniel Norum – musikk:

Daniel Norum er en ung, nyutdannet sanger fra Steinkjer. Før han tok fatt på utdanninga si på Norges musikkhøgskole, gikk han musikklinja på Inderøy videregående. Stipendmottakeren er helt i starten på karrieren sin. Han blir beskrevet som en dynamisk tenor som evner å samarbeide bredt, på tvers av sjangerne.

De siste to årene har han gjort flere skolekonsert-turneer i Troms fylke, og jobbet innen sjangere som klassisk, kvensk folkemusikk, joik og norske folketoner. I den forbindelse har han samarbeidet med Frode Fjellheim, Bjørn Andor Drage, Susanne Lundeng og Marja Fjellheim Mortensson.

Ved siden av å være utøvende sanger jobber han tett på det tradisjonsrike guttekoret St.Hallvard-guttene i Oslo som assisterende dirigent og sanglærer.

Daniel evner å rette blikket utover samtidig som han opprettholder kontakten heimover. Han har gjort julekonsert i Levanger og sunget på Slabberaset i Steinkjer, og sammen med blant andre tidligere stipendmottaker Adrian Løseth Waade fra Verdal, er han med i tangoensemblet Cantango. Bandet har fått strålende kritikker, blant annet for konserten sin under Olsokdagene på Stiklestad. Derfor er det kanskje ikke rart at han har peilet seg ut Buenos Aires som reisemål for stipendpengene. Der skal han utforske de ulike tangostilene, og ta sangtimer med nestorene innen argentinsk sangtango. I tillegg vil han fortsette utviklinga si innenfor den klassiske musikken.

Daniels grep med både å fordype seg i den klassiske tradisjonen samtidig som han arbeider grundig med andre uttrykk, vitner om ei fin blanding av fokus og utforskertrang. Juryen ser definitivt et ungt talent på veg fram, og gleder seg til spennende konserter i framtida.

Dagne Aurora Karevoll – visuell kunst:

Dagne Aurora Karevoll er født og oppvokst i Levanger. Hun er en billedkunster innen feltet tegning, som bruker det enkle redskapet blyant til å skape komplekse verdener. Hun har en Mastergrad i kunstfag og en Bachelorgrad i kunstfag og grafikk, begge fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Naturen er ofte et utgangspunkt for hennes arbeider, sett gjennom et samfunnskritiskblikk hvor et ønske om ubegrenset vekst truer naturen.  Hun ser på landskap som inviterer til fascinasjon og forestilling, blandet med en uvelkommen følelse av stedstap – da mye av det vi kan oppleve nå vil være midlertidig. Hun presentere disse ideene gjennom fragmenterte og surrealistiske landskap, med en uro under den visuelt tiltrekkende naturen.

Dagne er aktiv nasjonalt og internasjonalt, og har deltatt på den internasjonale tegneutstillingen Anonyme Zeichner som ble vist i Tyskland og Italia, og i gruppeutstillingen Drawings for the future i Vienna. Hun har også samarbeidet med den danske fotokunstneren Ragne Sigmond, og dette prosjektet har blitt vist ved to gallerier i Danmark. I Norge har hun de siste årene presentert verk i Kongsberg, Åsgårdstrand, Stiklestad, og deltatt i Trøndelagutstillingen i Trondheim og Namsos.

Julie Ebbing – visuell kunst:

Julie Ebbing er født i Namsos og oppvokst i Bangsund, men bor og arbeider i Trondheim. Hun er en engasjert grafiker som er anerkjent for sitt nytenkende arbeid innen dette mediet. Hun har en Mastergrad i medium- og materialbasert kunst og en Bachelorgrad i kunst og håndverk, begge fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Kjernen i hennes arbeid er grafikk, og hun blander dette med installasjon, skulptur, maleri, tegning, tekstil, broderi, collage, performance og tekst. Hun arbeider med de uendelige variasjoner og muligheter innen grafikken, og er spesielt interessert i mediets historie som et middel for sosial og politisk kommentar og et tilgjengelig medium.

Julie forsøker å ha en aktiv holdning til de institusjonelle, historiske og sosiale rom vi beveger oss i, og ved å ta for seg det som er problematisk oppstår det engasjerte arbeider. Hun ser på sitt arbeid som et møte mellom håndverk og hærverk, hvor hun takler livets store spørsmål gjennom det lille, det hverdagslige.

Tidligere i høst ble hun tildelt den prestisjetunge Kjell Nupen Memorial Grant, hvor hun ble valgt fra 36 nordiske kandidater av høyeste kunstneriske kvalitet.