Menn stikker av med suverent flest kulturpriser

Av nærmere 160 utdelte kulturpriser i Steinkjer, Namsos, Verdal, Levanger og Stjørdal, er det kun 23 kvinner som har fått utmerkelsen.

To av få: Audhild Elstad Damås og Ingri Angell-Petersen Grønnesby fikk hver sin kulturpris i Steinkjer på 90-tallet. De er to av fem kvinner i kommunen som har fått prisen, til sammenligning har 23 menn fått den. De to er enige om at pris-historikken gir et skeivt bilde av kulturlivet i byen. 

Vi er ikke færre kvinner enn menn som er engasjert i kultur. Men kanskje har vi kvinner lettere for å snakke oss selv ned?

Audhild Elstad Damås
Kultur

Samtidig som kommuner i disse dager deler ut sin årlige kulturpris, viser den historiske oversikten at det hovedsakelig er menn som får heder og ære for sitt arbeid i kulturlivet. Mange lag og foreninger, uavhengig av kjønn, har fått anerkjennelsen, men det er flest menn som sanker priser: Over 100 av prisene i de nevnte kommunene er tildelt menn, siden utmerkelsen ble opprettet på 80-tallet. Forrige uke fikk Ida Jenshus tildelt årets kulturpris av Steinkjer kommune, og ble dermed den femte kvinnen i rekken.