Gjermund Larsen ble tildelt Trøndelags første kulturpris

Gjermund Larsen mottok torsdag den aller første kulturprisen i Trøndelag fylkeskommune. 

Kultur

Gjermund Larsen (37) fra Verdal mottok torsdag Trøndelag fylkeskommunes kulturpris – og blir dermed den første kulturprisvinneren i det sammenslåtte fylket.

– Stolt

Larsen har i en årrekke vært en anerkjent folkemusiker og komponist. Han mottok prisen under fylkestinget torsdag.

– Gjermund Larsen er en virtous av internasjonal størrelse, sier fylkesordfører og juryleder Tore O. Sandvik.

– Det betyr faktisk ganske så mye å få en slik anerkjennelse. Jeg blir litt stolt, må jeg innrømme. Det er forferdelig mye folk i Trøndelag som driver med kunst av forskjellig slag, så det er rett og slett stort å bli tildelt en sånn kulturpris. Jeg er veldig ydmyk, jeg står jo på skuldrene til ganske så mange spellmenn, og det er stort å få være med å ta vare på og utvikle denne musikken i møte med samtiden ute i verden, sa Gjermund Larsen i sin takketale på fylkestinget.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kulturprisvinner Gjermund Larsen sammen med May Britt Lagesen, hovedutvalgs-leder for kultur i Trøndelag, og fylkesordfører Tore O. Sandvik. 

 

Menn stikker av med suverent flest kulturpriser

Av nærmere 160 utdelte kulturpriser i Steinkjer, Namsos, Verdal, Levanger og Stjørdal, er det kun 23 kvinner som har fått utmerkelsen.

 

Ordførerne om fordelingen av kulturpriser til kvinner og menn:

Ordførerne om fordelingen av kulturpriser: – Ikke vært flinke nok


Om vinneren

«I en pressemelding skriver Trøndelag fylkeskommune følgende om vinneren:

Larsen er utdannet ved Ole Bull-akademietVoss, samt ved folkemusikklinja ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han har spilt med mange kjente musikere, har gjort internasjonal karriere og vunnet fem Spellemannspriser.

Gjermund Larsen trio tar utgangspunkt i tradisjonsmusikken fra Trøndelag. Der har Gjermund Larsen i samspill med Andreas Utnem og Sondre Meisfjord skapt et unikt musikalsk univers som har funnet sitt publikum både nasjonalt og internasjonalt. Etter å ha mottatt Grappas Debutantpris 2007, fikk trioen året etter Spellemannspris for debutalbumet «Ankomst». De har gitt ut totalt fire album og mottatt en rekke priser og utmerkelser.

Gjermund Larsen er svært ettertraktet både som ensemblemusiker, solist og komponist. Han er svært høyt respektert av sine medmusikanter. Larsen opptrer jevnlig som solist med kor og orkestre og har komponert en rekke bestillingsverk for norske festivaler.

Larsen bor på Verdal og jobber med flere samarbeidsprosjekter i Trøndelag. Han har blant annet jobbet med Trondheim symfoniorkester, Turnéteatret i Trøndelag og TrondheimSolistene.

Nå i høst har han laget et bestillingsverk bygd over trønderske folketoner samlet inn av komponisten Paul Okkenhaug. Dette bestillingsverket, suiten «Tonar frå Okkenhaug», ble fremført på Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Under Hilmarfestivalen på Steinkjer i november, spilte Gjermund sammen med Trondheim Symfoniorkester – TSO, sin bror Einar Olav Larsen og søstrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing. Konserten i Steinkjer kirke ble betegnet som en magisk reise i norsk folkemusikk.

Hans tette samarbeid med TrondheimSolistene resulterte i en Grammy-nominasjon for plata «In Folk Style».  Hvor høyt verdsatt Gjermund er som musiker formulerer Øyvind Gimse, tidligere kunstnerisk leder i Trondheimsolistene: - Gjermund er en unik musiker. Han er ekstremt virtuos, både musikalsk og teknisk og hans musikalske allsidighet er i en klasse for seg. Men det aller mest beundringsverdige i Gjermund sitt spill er hans evne til å skildre sårhet på en slik måte at vi alle blir rørt.»