Perfekt kinovær, og nå kommer storfilmene

Sommerværet i Nord-Trøndelag er det ikke mye pent å si om så langt. Det er det ikke om kinobesøket fram til nå heller – men kinoene har stor tro på oppgang i tiden framover.

Til­ba­ke: Nyinnspillingen av «Lø­ve­nes kon­ge» blir et av årets høydepunkt på kino, og fil­men har pre­mie­re 17. juli. 

inne­ak­ti­vi­tet: Malin Ju­berg (6) og mam­ma Ing­ri Sli­per tok tu­ren til Verdal kino for å se «Kjæledyrenes hemmelige liv 2» den­ne uken. Et vel­dig godt al­ter­na­tiv i hust­rig sommervær, sy­nes de. 

redningen: Avengers er fil­men som har de­si­dert mest be­søk over hele lan­det i 2019. 

kommer: Fast & Fu­ri­ous: Hobbs & Shaw har pre­mie­re 2. au­gust. Da med to av de frem­ste ac­ti­on­stjer­ne­ne, Dway­ne Johnson (t.v.) og Ja­son Statham, i hovedrollene. 

lykkes ikke helt: «Yester­day» har ikke slått an så godt på kino som man­ge trodde på forhånd. 

Kultur

Kinotallene for første halvår er begredelig lesing, ikke bare lokalt, men over hele landet. Mangel på storfilmer, og antatt storfilmer som sviktet, har en stor del av skylden.

– De norske filmene «Sonja» og «Amundsen» gikk ikke som vi håpet, og trakk aldri mann av huse. Julefilmene går vanligvis godt utover i januar, men ingen av dem gjorde det i år. Da mister man noen av grunnpilarene som holder alt oppe, sier Eli Røthe i Nordisk Film Kino i Verdal.

Merker at været spiller inn

I Verdal besøkte 23.201 kinoen i perioden 1. januar til og med 2. juli, til sammenligning med 26.791 første halvår i 2018. I juni måned hadde de likevel en oppgang på 11,5 prosent sammenlignet med juni 2018. Og Røthe tror det blir bedre tider framover.

– Vi har merket at været spiller inn på besøket. Når det blir skitvær, vil folk gjøre noe annet, sier Røthe, og legger til at de daglig har mellom 30 og 40 besøkende på barnefilmer. Blant dem er Malin Juberg (6) som onsdag dro for å se «Kjæledyrenes hemmelige liv 2» med mamma Ingri Sliper.

– Man må jo finne på noe når været er så dårlig som dette. Vanligvis er vi på kino om vinteren, men det passer godt nå, sier Sliper.

Storfilmer i vente

Og nå er det like før storfilmene ruller inn over lerretet, som kinoene vet folk vil trekkes til.

– Allerede har «Annabelle comes home» slått godt an, og forsalget på den nye Spiderman går godt. I tillegg merker vi stor aktivitet på hjemmesidene våre når det gjelder «Løvenes konge», sier Røthe, som innrømmer at de hadde forventet litt større oppslutning rundt filmen «Yesterday», som hadde premiere sist helg – men heller ikke den har slått til.

– Den har ikke tatt av slik vi hadde håpet på forhånd, sier Røthe om filmen signert skaperne av «Slumdog Millionaire», «Notting Hill» og «Love Actually».

Ingen «Levanger-effekt», ennå

I tillegg til «Løvenes konge», venter en rekke filmer for barn og unge utover sensommeren og høsten.

– Det kommer ny Askeladden-film, «Toy Story», «Kaptein Sabeltann», TMM-produserte «Villmarksbarna» og «Snekker Andersen». Det ser absolutt brukant ut, og det er grunn til å være optimistisk med tanke på andre halvår, sier Røthe, som ikke ser bort fra en Levanger-effekt mot årets slutt – da nabobyen satte kroken på kinodøra ved nyttår.

– Vi har ikke merket noen effekt ennå, det har vært for få filmer som har trukket generelt. Men jeg ser ikke bort fra at vi kan merke det når storfilmene kommer.

Svakeste start siden 2013

Ingeborg Flornes, kinosjef i Namsos, er også klar til å legge et svakt halvår bak seg, med 12.616 besøkende.

– Vi har ikke hatt så svakt første halvår siden 2013. Men det svinger alltid, til sammenligning lå vi veldig sterkt an i fjor på samme tid. Vi ser at både «Aladdin» og «Rocketman» har skuffet. Men nå ser vi storfilmene komme som perler på en snor utover hele høsten og fram til jul, så jeg tror andre halvår kan veie opp totalt, sier Flornes.

Nedgangen gjelder kinoene over hele landet. Der 2018 startet med sterke tall på norske filmer og nesten 1,4 millioner solgte billetter første halvår, er årets besøk mer enn halvert. Mest sett på kino – helt suverent – er «Avengers: Endgame», med nesten 510.000 besøk. «Amundsen» er mest sette norske film med litt over 208.000.