Brann i historikernes leir.

Evig kamp om Olav den hellige

– Vi skiller mellom Olav som konge og Olav som helgen og symbol, sier Heidi Anett Øvergård Beistad. Fagsjefen på Stiklestad stiller seg dermed bak faghistoriker Tore Skeie sitt syn i diskusjonen om hvem Olav var, egentlig.

EVIG DRAGKAMP: – Ingen ny diskusjon, sier Heidi Anett Øvergård Beistad. En ny utstilling på Stiklestad Nasjonale Kultursenter viser hvordan konge og erkebiskop også på 1100-tallet brukte Olav den hellige i kampen om makt. 

Kultur

STIKLESTAD: Ulike syn har tørnet sammen etter at Tore Skeie ga ut boka «Hvitekrist. Om Olav Haraldsson og hans tid». Skeie hevder at den historiske Olavs rolle i kristningen av Norge er blitt forenklet og overdrevet og at man må skille mellom den historiske Olav Haraldsson og tradisjonene som vokste fram etter hans død.