Steinkjer kommune tar grep selv – skal markere 1000-årsjubileum

Neste år er det 1000 år siden slaget ved Mære. Nå tar Steinkjer kommune et større ansvar for å få markert jubileet.

FIKK GJENNOMSLAG: Anne Berit Lein (Sp) mener slaget som sto på Mære i 1021 er en såpass viktig del av historien at en markering av 1000-årsjubileet er på sin plass neste år. Det er kommunestyret i Steinkjer enig i. At markeringen ses i sammenheng med jubileet ved Stiklestad i 2030 sier Lein at er naturlig, og SNK-direktør Anne Marit Mevassvik er enig.  Foto: Elfi Leinan

Kultur

STEINKJER: – Tiåret som ledet opp til slaget på Stiklestad i 1030 er vesentlig for norgeshistorien og forteller mye om trøndersk kultur, identitet og tradisjoner. I 1021 kommer Olav Haraldsson med hæren sin inn Beitstadfjorden til Mære og dreper Olve Grjotgardssonn – Olve på Egge – og uten Olve på Egge hadde det aldri blitt noe slag på Stiklestad. Derfor mener vi at også denne hendelsen må markeres, sier formannskapsmedlem Anne Berit Lein (Sp) i Steinkjer.