Skal forevige Levanger med 150 år gammel fargefototeknikk

Ved en tilfeldighet gjorde Levanger fotomuseum et funn i arkivet som nå har igangsatt et større prosjekt – å forevige Levanger med en fargefototeknikk som ble utviklet for over 150 år siden.

TIDKREVENDE ARBEID: Nils Torske ved Levanger Fotomuseum skal dokumentere trehusbyen Levanger slik den ser ut i dag. Til det tar han i bruk teknikken trefargefoto – en teknikk som krever tålmodighet.   Foto: Elfi Leinan

Kultur

LEVANGER: I arkivet til fotomuseet dukket nemlig for noen år tilbake to svarthvite negativer opp da fotomuseets mangeårige frivillige, Per Brenhard Jensen, arbeidet med å dokumentere Renbjør-bildene museet ivaretar. Negativene så like, men samtidig forskjellige ut, og det fattet fotomuseets Nils Torske sin oppmerksomhet. Han fikk mistanke om at negativene utgjorde to tredeler av et fargefoto tatt med en teknikk som kalles trefargefoto.