Åpner med ekstrem-samtale

Fredag ettermiddag åpnes Olsokdagene med samtalen «Å leve med det ekstreme» i Stiklestad kirke.

TIL STIKLESTAD: Edith Notowicz fra Trondheim overlevde konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Fredag ettermiddag stiller hun til samtale med John Arne Moen i Stiklestad kirke på åpningen av Olsokdagene. Her avbildet på 70-årsdagen for frigjøringen av Auschwitz i Polen i 2015.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gammeldanskonsert: P.A. Røstads Orkester er på plass søndag kveld, og har da også med seg Viggo Valle som gjest.  Foto: Ellen Marie Stølan

Kultur

VERDAL: Dette blir et møte mellom Norges siste Auschwitz-overlevende, Edith Notowicz og sjefredaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen.

Det er 75 år siden andre verdenskrig tok slutt, og frigjøringen av konsentrasjonsleirene. Hvordan er det å oppleve det utenkelige? Og hvordan lever man med det ekstreme gjennom et langt liv? Notowicz var bare 14 år gammel da hun ble deportert til Autschwitz. Der mistet hun familien sin, og ble utsatt for Josef Mengeles eksperimenter.

Flere arrangement streames

Årets festival åpnes av Knut Olav Åmås, direktør for stiftelsen Fritt Ord. Det blir også musikalske innslag av årets medspillere, som er søskenparet Ole Anton Moe (18) og Karen Ingeborg Moe (16) samt formidler Hildur Norum. Arrangementet sendes både på Trønder-Avisas nettside og Facebook.

Senere på kvelden blir det åpning av Olsokutstillingen, og i Blackbox åpnes utstillingen «The Gatekeeper» av og med Lene Marie Fossen. I Borggården er Verdal Teaterlag på plass for å servere Visekveld, med lokale artister og et seksmannsorkester ledet av Ola Wist Holmen.

Olsokprofilen på scenen lørdag og søndag

På programmet lørdag står blant annet foredraget «Ekstreme ytterpunkter» med stiklestadprofilen Petter «Uteligger» Nyquist i Borggården, også dette tilgjengelig på streaming. Til kvelds blir det underholdning med søstrene Marte og Line Hallem i konserten «Dramaqueens». Søndag er Nyquist i Borggården igjen, da med samtalepartner Gro Anita Sakstad, som var med i hans serie om pårørende. Også dette sendes på nett, det samme gjør det påfølgende foredraget «Hva er egentlig Olavsarven? Tusen år med ekstremt engasjement» med Heidi Anett Øvergård Beitstad. Søndagen avsluttes med gammeldanskonsert med P.A.Røstads Orkester i Borggården.

Okkenhaug-konsert og Olsoksamtale

Mandag ettermiddag stiller Ingeborg Hjorth og Jon Olav Hove til samtale om ekstreme historier på museum, og på kvelden skal årets medspillere ha sin egen konsert i Borggården. Tirsdag streames foredragene "Den ekstreme Hamsun", ved Alvhild Dvergsdal og "Klima og rasisme" med Robert Nyheim-Jomisko. Til kvelds skal Runa Hestad Jenssen og Kjetil Støa holde konsert i Stiklestad kirke, med musikk av Paul Okkenhaug.

Uken avsluttes onsdag, da med blant annet Olsoksamtalen "Ikke min kirke? om makt, fordømmelse og utenforskap i kirken. Der deltar biskop Herborg Finnset, Håvard J. Nilsen og Christine J. Andreassen, og dette arrangementet blir streamet. Til kvelds markeres det at det er 10 år til jubileumsåret 2030, før programposten "spel-minner", med visning av gamle spelproduksjoner i auditoriet.