Mest solgte bok så langt i 2020

Trygve Skaugs diktsamling er den mest solgte norske boken hittil i 2020.

Populær kar: Trygve Skaug gjør suksess på flere plattformer. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix NTB kultur  Foto: Gitte Johannessen

Kultur

Trygve Skaug er den mest populære, norske, skjønnlitterære forfatteren hittil i 2020 – med sin diktsamling «Ikke slipp». Ifølge Bok365 , som har tatt for seg Bokhandlerforeningens liste, er det unikt at en diktsamling ligger øverst på denne listen. Trygve Skaug er musiker og låtskriver, som kaller seg «diktfyr» på Instagram der han har 121.000 følgere. Der delte han også Bok365-oppslaget om førsteplassen på listen, med ordene:

– Og det er det sprøeste jeg har lest noen gang.

Skaug sa til NTB i 2014, da han slapp sin andre diktsamling på eget forlag, etter å ha blitt refusert av flere:

– Jeg er sterkt beveget av Piet Heins og hans korte, konsise observasjoner. Og André Bjerke, og noen av Bob Dylans tolinjere.

Allerede da hadde han formen inne med de karakteristiske korte, men megetsigende, tekstene som splitter litteraturkritikerne og får dem til å bruke karakteristikker som «litterært lavterskeltilbud» som ikke «trengte å være mellom to permer» (NRK) og «dikt for folk som ikke liker dikt» (Dagbladet).

Men hos Skaugs nåværende forlag Cappelen Damm har de aldri opplevd maken. Da førsteopplaget for «Ikke slipp» på 5.000 ble revet vekk, sa forlagsdirektør Trine Kjær at hun trodde Skaugs suksess kunne være «starten på en ny vår for poesien».