Rihanna falt for kjoler fra Verdal

Bandasjekjolene til designer Berit Hjelde i Verdal er i skuddet. Superstjernen Rihanna tok med seg en hjem etter sitt forrige norgesbesøk.

Kontorsted Verdal: Berit Hjelde viser at det er fullt mulig å drive som gründer innen motebransjen med kontor i Verdal. Nå satser hun på heltid. 

Gründervenninner: Berit med sin gode venninne Synnøve Sorthe. Dette bildet ble lagt ut på hennes facebookside, og hadde over 8000 treff. – Nettverk oss gründere imellom er viktig, og sosiale medier er en viktig markedsføringskanal. Her ser man godt at kjolene kler damer med ulike former, sier verdalskvinnen. Foto: Privat 

Kultur

Verdalskvinnen Berit Hjelde har en fortid i Brasil, hvor kvinner skal være feminine og vise formene sine. Etter å ha jobbet som eiendomsmegler i Sør-Amerika i fem år, dro Berit hjem til Verdal i 2011. Nå satser hun fullt og helt på klesproduksjon.

På Tindved er hun i samme lokaler som WOW Medialab, og har dermed også et kreativt miljø rundt seg. Noen få kjoler henger på en rail, resten er nedpakket på et lager mens kontoret er under ombygging. De tre som henger der er fargesterke, korte og kroppsnære kjoler. Den ene i blått ser kjent ut, og Berit kan fortelle at den er brukt under opptreden i talentprogrammet «Idol».

Kvinnelige former

Etter flere år i Brasil, var hun inspirert av de søramerikanske kvinnene, som er stolte av sine former, og som framhever disse gjennom klær. Da Berit var på kjolejakt etter å ha kommet tilbake til Verdal, var det vanskelig å finne det hun var ute etter.

– Æ fant itj så my her i Verdal, ler hun.

Derfor bestemte hun seg for å lage sin egen kjole. Med utgangspunkt i mottoet «If life gives you curves, embrace them» (hvis livet gir deg kurver, omfavn dem), fikk hun laget to kjoler i et spesielt type stoff, såkalt bandasjestoff. Dette framhever de kvinnelige formene, og løfter og klemmer nettopp der man helst ser at det løftes og klemmes litt.

– Den er laget slik at kvinner med former skal tørre å kle seg mer feminint, og den har hold-in-effekt.

Berit ble raskt kjent med en klesdesigner den første sommeren hjemme, og sammen tok de en prøverunde i butikker landet rundt under et annet navn.

– Jeg oppdaget at butikkene var veldig tilgjengelige. Da jeg april 2013 startet mitt eget merkevare, By Berit Hjelde, visste jeg hvilke butikker kjolene kunne inn i.

Eksklusivt

Bandasjestoffet som kjolene er laget av, er et ganske dyrt materiale. Derfor har også kjolene til Berit landet i en prisklasse som passer best i litt mer eksklusive butikker. Gjerne side om side med produkter fra Armani og Hugo Boss. Butikkene hun har vært i kontakt med er positive og setter pris på norsk design.

Det er viktig å få kjente, profilerte folk til å bruke kjolene. Motemagasinene går ned i opplag, og også der går det på nettverk når det gjelder hva som kommer inn i spaltene.

Henriette Steenstrup brukte Berits kjole som programleder på Gullruten i fjor, bloggeren Camilla Pihl, flere Idol-deltakere og Linda Johansen har brukt en på rød løper. Motepolitiet har trillet 5-er på terningen flere ganger.

– Jeg har på egen hånd uten pr-byrå fått gjort kjolene mine synlige. Tatt i betraktning at jeg sitter i Verdal har de vært mye å se der ute, sier Berit.

Kjendiskjole

Det største var imidlertid da superstjernen Rihanna valgte en av hennes kjoler.

– Det var fem kjoler som var valgt ut av en stylist som jobbet for hotellet The Thief da hun var der. Det ble laget såkalte «goodiebags», men artistene tar jo bare med det de liker. Hun tok med seg kjolen min. Det er kult, sier Hjelde.

Nå kan ting bare bli bedre for verdalskvinnen. Hjemmeside, kataloger og alt som hører med skal videreutvikles. Kjolene produseres i Hong Kong, og Berit har vært på fabrikken for å se prosessen på nært hold, og det blir ny tur igjen neste vår.

– Det er viktig å følge med på forholdene der kjolene lages. Det er ryddige forhold, og ikke noen barn som sitter og syr. Man må ha oversikt over sånt. Bygger man opp en merkevare må man ha oversikt, for plutselig kan det dukke opp noe som ødelegge alt.


Les hele saken om Berit Hjelde og hennes kjoler i lørdagens Pluss-magasin