Egge-elever kårer ungdomsbok

Klasse 9B ved Egge ungdomsskole i Steinkjer drar onsdag denne uka til Lillehammer for å være med på kåringen av årets beste ungdomsbok. Selve prisutdelingen skjer torsdag.
Kultur

Niendeklassinger fra totalt åtte ungdomsskoler fra alle deler av landet er plukket ut for å være med på å kåre av vinneren av UPrisen – årets ungdomsbok. Følgende fem bøker er nominert:

Hilde Hagerup: «Alt som er galt med Georg» (Aschehoug)

Axel Hellstenius og Morten Skårdal: «Fittekvote» (Cappelen Damm)

Sigbjørn Mostue: «Den siste magiker» (Cappelen Damm)

Tor Arve Røssland: «Svarte-Mathilda» (Samlaget»

Arne Svingen og Christoffer Grav: «Med egne øyne» (Cappelen Damm).

Bøkene er nominert på bakgrunn av ungdoms egne anmeldelser på nettstedet uprisen.no, og juryen sørger for gjøre det hele ekstra spennende ved å offentliggjøre vinneren på selve prisutdelingen. Prisutdeler trekkes ut blant alle jurymedlemmene. Arrangementet er en del av Norsk Litteraturfestival og ledes av Vera Michaelsen. UPrisen er et samarbeid mellom Foreningen !les, Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken.

To i storjury

I morgen setter Egge-elevene seg på toget for å dra til Lillehammer. Nord-Trøndelag fylkeskommune betaler turen, og klassen skal innlosjeres på Hammartun skole i Lillehammer.

Mari Reinaas Lysheim og Sondre-Ruben Bjorøy blir Egges delegater i storjuryen som skal diskutere seg fram til den endelige vinneren. Begge har lest alle fem bøkene og er godt forberedt.

Lærer Eva Solvik forteller at klassen meldte seg på som jurymedlemmer etter en henvendelse fra Steinkjer bibliotek. Hun synes opplegget har vært et positivt puff for å øke leselysten i klassen. Alle har ikke lest samtlige fem bøker, men en del har gjort det. Lesingen har foregått både på skolen og hjemme, og klassen har også hatt tilgang på lydbøker.

– Vi har hatt litt hjelp av Morten Haugen som jobber på høgskolens bibliotek i Steinkjer. Han anmelder bøker på frilansbasis og har gitt oss en del tips om hvilke kriterier som skal legges til grunn når vi vurderer ei bok, sier Eva Solvik.

Favoritter

I går meldte klassen inn sine tre favoritter blant de fem nominerte. «Fittekvote» og «Den siste magiker» er blant de tre, røper elevene. Så gjenstår å se om niendeklassingene fra Egge liker de samme bøkene som medelever fra andre deler av landet.

På Lillehammer får elevene møte forfatterne dagen før prisutdelingen. Frokost i parken og utekonsert med en lokal hiphop-gruppe står også på programmet.

Det hersker imidlertid delte meninger i klassen om det er morsomt å lese bøker. Enkelte nærmest stønner ved tanken, mens andre synes det er artig, og forteller at de også leser bøker helt frivillig.