Mange vil la seg forføre

Venninner arrangerer «Fifty Shades of Grey»-fester i forkant av fredagens premiere for å sette ekstra fart på nytelsen.

Innehaver Susanne van der Wey hos Madam Mims i Steinkjer har iført seg «Fifty Shades of Grey»-artikler i anledning filmpremieren fredag. Hun påpeker at det like ofte er menn som underkaster seg i BDSM. Foto: Olav Lorentsen 

Skal du se «Fifty Shades of Grey» på kino?
Du må velge et alternativ
Kultur

Fredagens premiere på «Fifty Shades of Grey» har vært en skikkelig snakkis den siste tiden. Mange arrangerer fester i forkant for å komme i rette stemningen.

– Flere venninner som har vært  hos oss og handlet sier de skal ha fester for å sette litt ekstra fart og nytelse på kvelden, forteller innehaver Susanne van der Wey hos Madam Mims i Steinkjer.

Feil fremstilling

Allerede før filmen er vist har det kommet både positive og negative reaksjoner. Enkelte filmanmeldere hevder filmen overtaler mer enn den forfører.

Vår anmelder kaster terning på filmen: «Fifty Shades of Grey» har en liten gnist, men mest tomhet.

Susanne van der Wey er selv en aktiv utøver av BDSM og bruker aktivt gjenstandene som frontes i filmen.

– Vi som praktiserer BDSM er ikke helt enige med hendelsesforløpet i bøkene Fifty Shades of Grey. Blant annet reagerer vi på at hovedprinsippene i BDSM ikke blir vektlagt nok, sier Wey.

Prinsippen hun sikter til er:

  • Sunn
  • Sikker
  • Samtykkende

Mangelen på disse prinsippene er også noe bøkene har fått mye kritikk for. Wey mener også at kjønnsrollene blir feil fremstilt i boka.

– Aktive utøvere av BDSM snur ofte om på de tradisjonelle rollene mellom mann og kvinne. Dette kan være frigjørende i mange forhold, sier Wey.

Hennes råd til personer eller par som blir nysgjerrige etter å ha lest boken er følgende:

  • Du skal kjenne din partner godt og vite at vedkommende tar nei for et nei.
  • Forholdet må være godt og basert på gjensidig tillit.
  • Ikke forsøk å redde et dårlig forhold med testing av BDSM.

Store forventninger

«Fifty Shades of Grey» er basert på den erotiske boktrilogien av E.L. James og er trykt i 550.000 eksemplarer i Norge.

At forventningene til filmen er kjempestore blant mange synes Wey er morsomt. Hun har også stor sans for at mange gjør litt ekstra ut av det med en fest i forkant. Wey påpeker likevel at det kun er snakk en film og ikke en bruksanvisning.

– Dette er fiksjon basert på fantasi som mye annet. Alle vet jo at «Die Hard»-filmene ikke har noe med virkeligheten å gjøre heller, sier Wey.

Ingen vanlig sengekos

BDSM er nok ikke den mest normale aktiviteten på norsk soverom. Derfor mener Inger Lise Svendgård det er veldig viktig at ikke unge gutter og jenter føler på presset etter å ha sett filmen, eller lest bøkene av «Fifty Shades of Grey».

Hun jobber ved Krisesentret i Nord-Trøndelag og har vært borti tilfeller hvor folk etter lang tids manipulering har latt seg presse til uønsket seksuell aktivitet.

– Jeg kjenner tilfeller hvor personer har blitt med på forholdsvis mild seksualisert vold for å slippe noe som er verre, sier Svendgård.

Lov å eksperimentere

Også hun sier at det er viktig at filmen blir oppfattet som nettopp en film, og ikke som legitimering av tilsvarende handling.

– Dette blir det samme som vi har hatt i pornodebatten i mange år, hvor det en ser fremstilles som at dette er noe «alle» gjør, sier Svendgård.

Hun vil likevel ikke være av dem som oppfordrer til boikott av hverken bok eller film. Men heller råder de som skal få med seg filmen til å være klar over at miljøet som fremstilles i filmen ikke er reelt.

– Utover det må folk få gjøre som de vil. Er parforholdet bra på tirsdag, er det ingen grunn til ikke å eksperimentere litt etter filmen på fredag, sier Svendgård.

Relaterte saker:

Mørkegrå kjærlighet

«Fifty Shades of Grey» har en liten gnist, men mest tomhet.